Иван Владимиров и Пламена Раева победиха в ІV кръг от Републиканското първенство по Гимкхана

Спорт

05-11-2018, 12:10

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин на състезанието бе Горна Оряховица

Иван Владимиров и Пламена Раева са победители в генералното класиране съответно при мъжете и жените в ІV кръг по Гимкхана „Раховец 2018”. Домакин на състезанието, което е и заключителен кръг от Републиканското първенство бе Горна Оряховица.

Общо 25 състезатели – 17 мъже и 8 жени се впуснаха в надпреварата, която се проведе на паркинга пред НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Състезанието се организира от БФАС, СККА „Етър Рейсинг“ със съдействието на Община Горна Оряховица и спомоществователството на много фирми.

Гимкхана е преминаване през предварително обявено и маркирано трасе, като целта е преодоляване на всички елементи от трасето за най-кратко време и без допускане на наказателни точки. Шампионатът се провежда на отворени пространства, най-често на паркинги или свободни плацове. Настилката на трасето може да бъде асфалтова или макадамова. Състезанието е съвкупност от различни видове изпитания за класиране. Елементите на трасето се маркират с конуси или други открояващи се маркери. За участие се допускат стандартни автомобили (СТОК) серийно производство и модифицирани автомобили – с подобрения, различни от тези на серийното производство.

Гимкхана в България се провежда за първи път през 2013 г. в рамките на дамски рали шампионат и от тогава се превръща в традиция. И тази година Горна Оряховица бе домакин на ІV кръг от Републиканското първенство, който е и заключителен за шампионата.

Надпреварата премина в три манша по три схеми на подреждане на конусите по трасето. Преди началото, състезателите имаха технически и административен преглед, преминаха и проверка с дрегер. По време на състезанието всеки участник трябваше да бъде с поставен обезопасителен колан, тъй като и най-голямото наказание – 60 наказателни секунди се налагат именно заради липса на колан.

Първи в генералното класиране при мъжете с общо 25 т. се класира миналогодишният победител Иван Владимиров със Ситроен, който се състезава в клас „Модифицирани автомобили”. Той премина по трасето общо за 2:26:69. Втори е Николай Георгиев също със Ситроен, който премина за време 2:29:93. На трето място е Красимир Йорданов с Пежо 206 и време - 2:35:24.

При жените първа в генералното класиране с 25 точки е Пламена Раева със Ситроен. Времето на състезателката е 2:39:85. На второ място и тази година се класира доайенът сред автомобилните състезатели 67-годишната Констанца Томова, която този път кара Ситроен. Нейното време е 2:40:67. Кети, както всички я наричат управлява автомобил от 1973 г. и заедно със съпруга си имат над 1 000 купи и над 30 републикански титли. Трета в генералното класиране се подреди Мария Русева с Пежо 206 за време 2:44:45. В отборното класиране първи е тимът на Иномоушън Рейсинг, втори са Вромос, а трети и тази година са СККА Етър Рейсинг.

И тази година публиката имаше възможността да аплодира професионални дрифтъри, които по време на своите стартове заложиха повече на шоуто. За своите майсторски изпълнения Вилиян Валентинов, Димитър Тодорови и Недко Буюклиев бяха удостоени с купи.

Победителите в отделните класове и в генералното класиране получиха своите купи и награди от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

"И тази година се получи много добър спортен празник, още повече, че и времето беше на наша страна. Нека си пожелаем догодина в Горна Оряховица да се съберат още повече състезатели", каза на финала инж. Добрев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов