Проф. Христо Бонджолов : Вярвам, че сме избрали правилния университет и следваме верния път!

Животът

06-11-2018, 08:00

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

ВТУ чества 55 години от създаването си

До студентите, преподавателите, служителите и възпитаниците на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”

Уважаеми колеги,

 

През изминалите 55 години от своето създаване Великотърновският университет съхрани националното, самобитно българско хуманитарно образование, което надграждаше безконфликтно с достиженията на световната наука, култура и цивилизация. За 55 години нашият университет даде висше образование на хиляди достойни българи, които определиха в една или друга посока просветния и културния облик не само на Велико Търново, но и на България.

 

От основаването си до днес Великотърновският университет се развива в контекста на традицията на блестящата Търновска книжовна школа. Хуманитарните науки, които определят неговия облик, са преди всичко национални науки, изконно свързани със съдбата на българския народ – в неговото многовековно историческо развитие и съвременно състояние.

Нашият университет се е изправил срещу кулите на Царевец – това е внушителен диалог с миналото, чиято духовност е тук, на хълма Света гора, а ние я следваме успешно, вървим все нагоре, което се вижда от постигнатите успехи през последните години. Великотърновският университет се развива като един от най-авторитетните държавни университети в България; той е интегриран център за обучение, изследователска работа и ефективно сътрудничество с бизнеса и обществените практики не само от страната ни, но и от чужбина.

 

Скъпи колеги, искрено се радвам на постигнатото от нас през изминалите години. За мене тази годишнина е специален повод да изкажа дълбоката си признателност към Вашия труд, към всеотдайната Ви работа за постигането на лични и професионални успехи, както и за добруването на нашия университет. Защото развитието на един университет като най-значима социална институция в духовната култура на нацията има неизмерима историческа стойност.

 

Аз настина вярвам, че сме избрали правилния университет и следваме верния път!

 

Уважаеми колеги, за мене е голяма чест и удоволствие да Ви поканя да присъствате на тържественото събрание – концерт, посветено на 55-ата годишнина от основаването на Университета. Нека заедно да отбележим този голям за всички ни празник, който ще се проведе днес от 11,00 ч. в аулата. Това не е само поредна годишнина, а наш общ празник, на който ще бъдем със своите приятели и колеги, ще съпреживеем заедно успехите си, ще направим равносметка на миналото с очите на хора, натрупали опит от своите грешки, ще се отправим към бъдещето си, за да оставим и ние своя следа!

 

Честита 55-а годишнина!

 

Проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов