Кампания срещу агресията в училище започва горнооряховско сдружение

Мисия

06-11-2018, 13:14

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя е под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев

Кампания срещу агресията в училище започва Сдружение „G.O WAKE UP” (Горна Оряховица, събуди се!). Кампанията ще тече цял месец и ще мине под патронажа на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и със съдействието на Община Горна Оряховица. Мото на кампанията е „Бъди активен, не агресивен“, а тя ще започне в петък, 9 ноември, като ще е насочена към млади хора на възраст от 16 до 18 г. от всички средни училища и професионални гимназии в града.

Агресията е поведение, което води до посегателство върху личността на другия. Тормоз е всяка форма на агресия, която е системна и повтаряща се във времето. Тормозът цели доминиране над другия и подронване на самочувствието и свободната му воля. Агресията и тормозът може да се изразяват чрез физически и/ или психологически въздействия. През последното десетилетие насилието сред тийнейджърите се е увеличило двадесет пъти. Всяко второ дете на възраст между десет и шестнадесет години е преживяло по един или друг начин акт на насилие. Всяко пето насилствено криминално деяние се извършва от деца или с участие на деца. Все по - често децата извършват престъпления. Всяка година криминалната статистика, проучванията на общественото мнение и научните изследвания констатират нарастване броя на „жертвите” и „насилниците” сред тийнейджъри. По данни от 2017г. делът на осъдените непълнолетни лица спрямо общо осъдените е 10,7%.   Според изследване на българските учители, проведено през 2001 година, „всеки трети ученик от 4-ти до 7-ми клас е изнудван за пари и предмети от по-силни ученици”. По официални данни всяка година се самоубиват над 50 непълнолетни българчета. Самоубийството е форма на агресия - агресия, насочена към самия себе си. Според последните данни около 25 на сто от учениците във всеки клас са били пряка или косвена жертва на насилие. Децата, които са били насилници, в по-голямата част от случаите стават престъпници. Според статистиката 60% от тях по-късно имат проблеми със закона. А 40 на сто стават рецидивисти.

 

Децата учат поведения, копирайки ги от възрастните. В семействата често агресията е начин на реагиране. Медиите и интернет, а дори и детските предавания все по-често толерират агресията. На детските площадки децата също са свидетели на агресия и тормоз. Следователно, има много деца, които нямат правилния модел на поведение в конфликтни ситуации. И тук е ролята на институциите, училищните психолози и педагозите, които следва да „покажат“ и научат децата на този модел.

”Нашата роля като неправителствена организация, съвместно с местната власт и подкрепата на лица от българските медии, сериали, предавания и музикални изпълнители, е да дадем добрия пример. Пример, свързан с постигане и реализиране на нашите мечти, които са ни направили успешни в това, в което се развиваме. Иначе казано, да наблегнем на личностното развитие. Представяйки добрия пример да насърчим младите хора, да следват мечтите си, да вярват в себе си, а конфликтът и формите за разрешаване да останат извън класните стаи и цялата тази енергия и експлозивност да бъде канализирана в специалните за това спортни клубове и специално предназначени места.” - казват от сдружение „G.O WAKE UP”.

В кампанията „Бъди активен, не агресивен” ще се включи и народният представител Станислава Стоянова. По нейна инициатива през декември 20 младежи от ПГЛПИ „Атанас Буров“, заедно с директора, ще посетят Народното събрание, където ще бъде организирана кръгла маса по темата за агресията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов