Президентът Румен Радев удостои с плакет ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

Животът

06-11-2018, 19:19

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес вузът отбеляза 55 години от основаването си

С тържествено събрание в аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ беше отбелязана 55-годишнината от основаването на Университета. 
Преди началото на тържеството ректорът проф. д-р Христо Бонджолов поднесе венци на признателност пред паметника на патроните на Великотърновския университет – светите братя Кирил и Методий, и пред паметника на св. Евтимий, Патриарх Търновски.

"Ние сме млад университет – само на 55 години, но ние сме един от най-старите университети в Европа, ако погледнете надписа на входа в ректората – 1371 г., годината на славната Търновска книжовна школа. Онова, което остава от началото на нашия университет, е жаждата за знание, за просвета, за образование. Сигурен съм в успеха на университета, вярвам че ще успеем в бъдеще да носим гордо паметта от миналото, това, което ние самите правим, и да го пренесем на нашите следовници", каза проф. Хр. Бонджолов в приветственото си слово.

Академично слово за духовността и приноса на Великотърновския университет през изминалите 55 години произнесе почетният доктор на Университета проф. д-р Андрей Пантев. "Неслучайно възниква университет, където има книжовна школа – от Търново до Килифарево, където заедно с малко народности по света ние сме обявени за хора на книгата. И неслучайно този университет е хуманитарен, неслучайно в него е осъществен един душевен пир на духовността", каза в емоционалната си реч проф. Пантев.

Президентът на Р България г-н Румен Радев удостои с плакет "Св. св. Кирил и Методий" Великотърновския университет за 55-годишнината от основаването му. Отличието е за приноса на ВТУ за формирането на поколения специалисти в областта на хуманитарните науки, както и за изграждане облика на съвременното висше образование в България.

Тържественото събрание завърши с концерт на студенти от специалност „Педагогика на обучението по музика“ и на Градския духов оркестър с диригент маестро Владимир Бошнаков.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов