Горнооряховският музей представя в изложба археологическото лято на Ряховец

Мисия

08-11-2018, 08:23

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За четвърта поредна година екипът се ръководи от Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново

На 13 ноември (вторник), от 17.30 часа, в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита изложба, посветена на археологическите разкопки на Ряховец през 2018 г.

За четвърта поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научни консултанти проф. д-р Хитко Вачев и доц. д-р Бони Петрунова е ангажиран с проучванията на крепостта. През 2018 година за археологическите проучвания са осигурени 38 000 лв. От тях 20 000 лв. са отпуснати от Община Горна Оряховица, 13 000 лв. от Министерството на културата и 5 000 лв. от Национален исторически музей – София.

За близо два месеца, с цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, са проучени няколко сектора – участъци от вътрешната площ на крепостта и северната крепостна стена. Продължи и проучването на терена около заложения през 2015 година сондаж, в близост до северната порта, с цел разкриване на структури от ранножелязната и раннобронзовата епохи.

За трета поредна година на обекта се организира археологическа школа за ученици. Инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Исторически музей – Горна Оряховица и екипът, който провежда теренните проучвания. И през този сезон школата бе подкрепена от местния частен бизнес. Сред благодетелите са: „Алексис” ЕООД – Александър Павлов, Бар „Империал” – Анастас Начев, „Сага 2000” ООД – Йордан Манчев, „Пиано Бар” Горна Оряховица – Ангел Дучев.  В археологическата школа участват младежи от VIII, IХ и X клас на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ “Вичо Грънчаров“, град Горна Оряховица, както и ученици от Х и ХI клас на СУ “Емилиян Станев” и ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”, град Велико Търново.

С откриването на експозицията посетителите ще имат възможност да видят разнообразни по хронология и вид археологически находки от Ряховец като монети, въоръжение и накити. Благодарение на богатия илюстративен материал ще наблюдават етапи от проучванията, включително и част от работата на учениците от археологическата школа.

Акцент в изложбата е специално експонираната най-впечатляваща находка от лятото – погребение на дете от ранножелязната епоха (ХII – ХIV век пр.н.е.).

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов