Наши и чуждестранни специалисти показват в Търново алтернативни способи за разрешаване на спорове

Животът

08-11-2018, 12:12

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Научният форум ще се проведе във ВТУ

Международна научна конференция на тема „Съвременното място и роля на алтернативните способи за разрешаване на спорове – между традицията и актуалната правна уредба в България и държавите-членки на Европейския съюз” ще се проведе на 9 и 10 ноември в залите на Институт „Конфуций” в Корпус 5 на ВТУ. Конференцията е организирана от Юридическия факултет на университета, в сътрудничество с Историческия, Философския и Стопанския факултети. Участие са заявили повече от петдесет души – магистрати, адвокати, учени, медиатори и изследователи на темите, посветени на споровете и средствата за разрешаването им. Доклади ще изнесат гости от САЩ, Русия, Литва, Гана и др.

Алтернативните средства за уреждане на спорове добиват все по-голяма популярност в целия свят. В САЩ и ЕС арбитражът и медиацията са заели своето място като по-достъпна и спестяваща време и пари възможност за хората и търговските дружества да уредят споровете си без намесата на държавното правосъдие. За пръв път Великотърновският университет е домакин на форум от такъв мащаб, посветен на тези изключително актуални въпроси. Готвените изменения в действащия Закон за медиацията и в Гражданския процесуален кодекс, както и обсъжданата идея за въвеждане на медиацията в наказателния процес, подчертават значимостта на темата. Представените на конференцията доклади ще бъдаат публикувани в сборник.

Конференцията се провежда като част от двугодишен проект на университета, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ по Наредбата за условията и реда за оценката, планирането, разпределението и разходването на средствата от държавния бюджет за финансиране на присъщата на държавните висши училища научна или художественотворческа дейност.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов