Креативни лагери проведе Гимназията по туризъм в Деня на здравословното хранене

Животът

09-11-2018, 08:15

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съорганизатор беше Европейският информационен център „Европа Директно“ - Велико Търново

В Европейския ден на здравословното хранене,  най-голямата професионална гимназия в областта проведе две събития - креативните лагери „Глобално училище – глобални мечти“, 2018  и „Професиите в туризма“.

„Глобално училище – глобални мечти“ е заключителното събитие на всички дейности, свързани с „Глобално училище“. Това е приз, който Гимназията по туризъм получава за втори път в конкурса, организиран от Българската платформа за международно развитие, Министерство на образованието и Министерство на външните работи. 

Участниците бяха разделени на три възрастови групи. Децата от подготвителните групи до IV клас участваха в състезанието за най-бързо подреден пъзел. Над два месеца те се подготвяха за състезанието, тъй като на 25 септември, денят, в който са приети Целите за устойчиво развитие, получиха като подаръци  хартиени и електронни пъзели – Добро здраве, Качествено образование,  Равенство между половете и 17-те цели за устойчиво развитие. Учениците от V до VII клас чрез драма метод, представиха казусите, свързани с опазването на природата –  „И Природата няма да плаче“, „За боклука наш насъщен“ и „Пчелите не четат табели“.

Ученици от XII клас и студенти от специалност „Туризъм“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в световно кафене „Равенство“ разискваха равнопоставеността на половете.

„Професиите в туризма“ бе вторият креативен лагер, посветен на Европейската седмица на професионалните умения.  Гостите се запознаха с професията на туроператора чрез атрактивния маршрут „Балкански синдром“. Бъдещите екскурзоводи представиха беседата „Перлите на Балканите“,  а аниматорите в туризма -  „Балканска приказка“. Всяка една от презентациите бе свързана с Европейската година на културното наследство. Ресторантьорите усмихнаха всички чрез приготвените  типични ястия от Българската национална кухня.

Участници в творческите ателиета бяха децата от търновските детски градини „Първи юни“ и „Слънце“ ; учениците от основните училища:  от Горна Оряховица „Иван Вазов“ и „Св. св. Кирил и Методий“, „Елин Пелин“ от Първомайци; „Христо Смирненски“ от Самоводене; „Неофит Рилски“ от Килифарево; „П. Р. Славейков“, „Св. Патриарх Евтимий“ и „Д. Благоев“ от Велико Търново; начално училище „Цани Гинчев“ от Лясковец, както и студентите от специалност „Туризъм“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Модератори на творческите ателиета бяха ученици от специалностите „Туристическа анимация“, „Организация на туризма и свободното време“ и „Кетъринг“, а ментори – Албена Иванова, Веска Веселинова, Галина Йорданова и инж. Славка Проданова.

Съорганизатор на креативните лагери бе Европейският информационен център „Европа Директно“ - Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов