Горнооряховски ученици обсъждаха влиянието на консуматорството върху околната среда

Велико Търново Лайф

09-11-2018, 11:29

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В срещата участваха техни връстници от Чехия, Италия и Румъния

Ученици от 10 и 11 клас на СУ „Георги Измирлиев“ участваха в среща по Европейска програма „Еразъм Плюс“ на тема “Влиянието на консуматорството върху околната среда“. Форумът се проведе от 22 до 27 октомври в гр. Бистрица, Румъния.

Всички участници от Чехия, Италия, България и Румъния представиха презентации от проведено проучване за чистотата на града, от който идват.

Георги Йорданов и Кристиян Димитров представиха резултатите от проведената анкета в гр. Горна Оряховица, а именно:

1/ Гражданите на града ни смятат, че основният фактор за замърсяването е индивидуалното поведение на всеки от нас.

2/ Основен замърсител на въздуха са промишлените предприятия.

3/ Домакинствата биха събирали разделно отпадъците, ако за целта има осигурени достатъчно контейнери които навременно да се почистват. 73% от тях твърдят, че не използват съдове и прибори за еднократна употреба и биха забранили използването им в заведенията за бързо хранене.

4/ 40% от анкетираните желаят да бъдат поставени електронни индикатори и табла, които да информират за показателите на замърсеност на въздуха с прахови частици.

В организирания от домакините концерт с румънски народни танци, учениците от Горна Оряховица поздравиха останалите участници с хорото „Челеуне“ и „Крайдунавски танц“.

Участниците в срещата разгледаха училището-домакин, където посетиха учебни часове и присъстваха на провеждането на военно обучение.

След като присъстваха на лекция по екология в център „ROMSILVA“, учениците участваха в ролева игра на тема: „С какво могат тийнейджърите да помогнат за рециклиране на отпадъците и опазването на околната среда?“. Младежите посетиха т. нар. „Педагогическа гора - Schullerwald“ - граски парк, който е изключително добре поддържан, с възможност за провеждане на уроци на открито, спортни дейности и концерти.

Изключително интересно за участниците беше посещението на солните мини Salina Turda – на около 200км от гр. Бистрица-Нъсъуд. Преминавайки през лабиринт от тунели, всички участници се озоваха в най-голямата зала „Мината на Рудолф“, която е с дължина 80 м., широчина 50 м. и височина 42 м. - около 13 етажа. Интересно бе и подземното езеро в зала Терезия, с дълбочина 8 м., където всеки може да поплува с лодка. Потокът от хора е постоянен, поради благотворното въздействие на въздуха върху дихателните органи при остри распираторни заболявания и бронхити.

Учениците разгледаха и град Клуж Напока, който е историческа столица на областта Трансилвания и вторият по големина град в Румъния след Букурещ.

Всички участници се разделиха, изпълнени с много прекрасни преживявания и приятелства, но и с нетърпение за предстоящата работна среща по проекта в Горна Оряховица през пролетта на 2019 г., чийто домакин ще е СУ „Георги Измирлиев“.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)