Цветан Цветанов: Демокрацията е в опасност, когато се реализират политики „на тъмно“ при служебен кабинет

Мисия

10-11-2018, 17:13

Снимка:

фейсбук Цветан Цветанов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Коментар на председателя на ПП на ГЕРБ по повод изказване на президента Румен Радев

„Демокрацията не е в опасност. Тя е в опасност при служебен кабинет, когато се реализират политики „на тъмно“, когато еднолично се управлява, в лицето на президента, при съставянето на служебно правителство“. Това коментира по повод изявление на Румен Радев председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в Народното събрание представлява великотърновския регион. Цветанов бе гост в студиото на Българската национална телевизия, където коментира актуални теми.

„В момента имаме парламент, имаме опозиция, парламентарно мнозинство. Имаме стабилно правителство, икономически и финансови параметри, които ни отреждат до водещите държави в ЕС, имаме най-ниската безработица. Страната ни направи отлично председателство, има външна легитимация, получаваме доверие от Европа и света. Самият факт, че премиерът е цененият фактор за стабилността в региона и признанието, което получава – това дразни президента Радев“, каза още Цветанов. „Когато говорим за прозрачност, нека припомним как бяха проведени кампаниите през всички години за президент и за парламент“, призова председателят на най-голямата парламентарна група. По документите на Сметната палата най-непрозрачната кампания, водена в България е финансирана с дарения от социално слаби, припомни Цветан Цветанов и посочи, че Румен Радев е единственият президент, който не е идвал в българския парламент, за да направи своето обръщение. Цветанов заяви още, че това са координирани действия с БСП, а президентът не може да излезе от тази сянка. „Той знае, че много хора, участвали в неговата кампания трябва да дадат смислени обяснения какво са правили през годините – дали не са участвали в това да се демонтира демокрацията“, каза още Цветанов.

На въпрос за предсрочни избори, Цветан Цветанов каза: „Спомням си периода, в който имаше служебно правителство и какви бяха дефицитите в събираемостта и в секторните политики. Сега можем да кажем, че имаме икономически растеж от 4 процента, в бюджета, който се гледа в НС, над 5 милиарда лв повече ще са разходите, без да се увеличава дефицитът. Което означава, че няма да се плаща за това управление от следващите поколения. Това, което правим е и да намалим държавния дълг – 23-22%, а в края на мандата да бъде 17%. Това е една стабилизация на държавата“, категоричен бе Цветанов.

 В ГЕРБ има достатъчно опитни хора, които са разпознаваеми, както в България така и в Европа, каза Цветан Цветанов по повод бъдещите европейски избори и въпросът кой ще води листата. „Евродепутатите имат информационни офиси, те правят реални срещи и реализират реални политики по места. Трябва да бъдем европейци, а не антиевропейци, затова ще стартираме граждански диалог „Европа – нашият дом“.

По думите на Цветан Цветанов, за тези 29 години, откакто падна тоталитарният режим, страната ни изгуби много време. Но ГЕРБ и политиката на правителствата на Бойко Борисов бяха тези, които допринесоха страната да изпълни ангажименти, поети от всички политици от началото на прехода, които не можаха да се реализират - като разкриването на досиетата на бившата ДС.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)