Филмът „Българска рапсодия“ ще бъде показан в Горна Оряховица

Мисия

11-11-2018, 13:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Лентата пресъздава факти за депортирането на евреите от България

Филмът „Българска рапсодия“ ще бъде показан на 14 ноември (сряда) в Горна Оряховица. Прожекцията ще започне от 15.00 ч. в салона на НЧ „Напредък – 1869“.

Показването на филма в Горна Оряховица е част от инициативите на Областна администрация – Велико Търново за отбелязване приноса на България в спасяване на евреите от Холокоста. През следващите седмици в пет читалища в областта ще бъдат показани поредица от културно-информационни събития.

Те включват кратка презентация за историческите събития, свързани със спасението преди 75 години на българските евреи по време на Втората световна война, както и прожекция на филма „Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев. Копродукцията между България и Израел е българското предложение за наградите „Оскар“ през 2014 г. в раздел „Най-добър чуждестранен филм“. Филмът пресъздава факти за депортирането на евреите от България чрез любовна история между тийнейджъри. В него участват млади и утвърдени български актьори, сред които: Стефан Попов, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стоян Алексиев, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Васил Михайлов, Георги Мамалев и други. Прожекциите са безплатни и са насочени предимно към младежка аудитория.

Сред целите на събитията са: да се информира обществеността в област Велико Търново за 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война, да се съхрани паметта за важното историческо събитие, а също и младите хора да се възпитават в дух на толерантност и приемане на културното многообразие.

Инициативите във връзка с отбелязване приноса на страната ни в спасяването на евреите от Холокоста са част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)