Регионалната библиотека посвещава форум с международно участие на Матей Преображенски

Мисия

11-11-2018, 12:15

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Конференцията е под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов

XVII-та Национална научна конференция с международно участие „Библиотеки – четене – комуникации” ще се проведе на 15 и 16 ноември в старата столица. Конференцията е под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, а организатори са ВТУ „Св.св.  Кирил и Методий” и народна библиотека „Петко Р. Славейков”.

Форумът е посветен на 190-годишнината от рождението на отец Матей Преображенски - виден български възрожденец и просветител, както и на темата за детската книга и четенето в ранна възраст.

Акад. Иван Радев ще представи доклада „Отец Матей Преображенски – поглед към личността, към наследството на книжовника”. За монасите и националната революция ще говори проф. д-р Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Лечебните практики на Матей Преображенски и Неофит Калчев ще представи доц. д-р Светла Атанасова от Регионалния исторически музей в старата столица.

В рамките на форума ще бъде представена изложба графики на проф. Никола Хаджитанев – илюстрации към книгата „Приказки“ от Матей Преображенски.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)