Европейската комисия: Към 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения

Животът

12-11-2018, 08:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В момента в Европа над 9 млн. души са дигитално неграмотни

Прогнози на Европейската комисия показват, че към 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения. Днес живеем във време, в което цифровата трансформация се налага в ежедневието на всеки един човек и все по-често говорим за важността й в социалния живот. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриване на форум на тема „Библиотеките днес и цифровата трансформация“, организиран от фондация „Глобални библиотеки – България“. Събитието е посветено на приноса на обществените библиотеки за насърчаване на информационната грамотност, ученето през целия живот, гражданското участие и социалното сближаване и ролята им в съвременното общество като центрове за достъп до знание, качествена и актуална информация, дигитално съдържание и електронни услуги за гражданите. Тазгодишното издание е под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

В момента в Европа над 9 млн. души са дигитално неграмотни. Скоро все повече ще говорим за социална изолация, защото част от обществото ни няма да има необходимата дигитална грамотност, за да се чувства достатъчно пълноценно в ежедневния си живот, каза зам.-министър Русинова.

В следващите няколко години, разчитайки и на партньорството на фондацията, трябва да се справим с предизвикателствата на бъдещето на труда. Сред основните ни задачи е да подпомогнем и да мотивираме младите хора да придобият по-добра дигитална подготвеност, така че да са готови да посрещнат предизвикателствата на пазара на труда. Успоредно с това трябва да се работи и с хората в третата възраст, така че да ги подготвим за дигиталната част от публичните услуги, които предоставяме, заяви още зам.-министър Русинова.

По време на изказването си зам.-министър Русинова обърна внимание и на ефективното партньорство между фондация „Глобални библиотеки - България“ и Агенцията по заетостта чрез подписване на споразумение за съвместна дейност. Чрез ползване на мрежата на „Глобални библиотеки - България“ като наши изнесени звена можем да разпространим информация за мерките от Европейския социален фонд и да стигнем максимално до хората, които имат нужда от подкрепа, отбеляза зам.-министър Русинова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)