Без таван на обезщетенията за родители, деца и съпрузи на жертвите при катастрофи

Животът

13-11-2018, 11:59

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Таванът до 5 000 лв. остава за всички роднини извън тесния кръг

ГЕРБ коригира предложението си за въвеждането на таван до 20 000 лв. за обезщетение при загинал член на семейството.

На извънреден брифинг в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че горна граница на обезщетение няма да има за родители, деца, съпруг и съпруга на жертвите на пътнотранспортни произшествия, пише https://news.bg/politics/limitite-pri-obezshteteniyata-ostavat-samo-chastichno.html

Таванът до 5 000 лв. остава за всички роднини извън тесния кръг, които досега бяха обезщетявани при починал близък при катастрофа, обясни председателят на бюджетната комисия.

 

Проблемът е бил обсъден на Изпълнителна комисия на ГЕРБ снощи заради напрежението, която възникна от намерението за повишаване на застраховките "Гражданска отговорност". Управляващата партия е решила да бъде разработена методика с ясни критерии за обезщетенията, обясни тя и уточни, че внася вече предложенията в застрахователния кодекс.

Ако Народното събрание приеме това предложение, спекулации за двойна и тройна "Гражданска отговорност" са невъзможни, подчерта Стоянова и повтори, че заедно с финансовия министър Владислав Горанов са поискали среща с президента.

 

Менда Стоянова повтори тезата си, че ако предложението за въвеждане на лимити в застраховането не бъде прието, "Гражданската отговорност" неминуемо ще скочи сериозно. Само за миналата година застрахователите са платили над 280 млн. лв. за неимуществени вреди - болки и страдания.

На въпрос дали ще се предприемат някакви законодателни мерки по отношение на онези адвокатски кантори, които работят в своя изгода и реално ощетяват както застрахователния сектор, така и самите пострадали, Менда Стоянова заяви, че този проблем е от кръга на компетенции на прокуратурата.

 

Менда Стоянова припомни, че е имало предложение да се въведе таван за адвокатските хонорари от 4%, но така или иначе всички други суми и високите проценти се взимат нелегално.

"Това не са случаи за законодателно решение, а за прокурорска намеса", посочи Стоянова, но допълни, че няма намерение за събира конкретни данни.

 

"Мисля, че прокуратурата има своите механизми, както да се самосезира, така и да намери виновните", коментира Менда Стоянова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов