50 души измериха кръвната си захар в Горна Оряховица

Мисия

14-11-2018, 15:09

Снимка:

МБАЛ Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кампанията бе посветена на Световния ден за борба с диабета

 

Около 50 души преминаха тази сутрин през импровизиран кабинет в МБАЛ "Свети Иван Рилски"в Горна Оряховица, за да измерят безплатно кръвната си захар. Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета и по този повод Отделението по клинична лаборатория и Второ вътрешно отделение на лечебното заведение организираха акция за безплатно измерване на кръвната захар, която продължи два часа и половина. Д-р Нина Петкова, началник на клиничната лаборатория, подпомагана от лаборанти, извърши измерванията на желаещите пациенти на най- различна възраст. В акцията участва д-р Мария Христова, специалист по вътрешни болести и ендокринолог във Второ вътрешно отделение. "Пациентите бяха уведомени предварително, че трябва да не са закусвали и употребили подсладени напитки, тъй като най- показателна за нарушаването на глюкозния толеранс е кръвната захар, която се определя на гладно", поясни д-р Петкова. Всички пациенти бяха записани предварително с часове, а от кабинета им раздаваха бележки с техните имена, стойности и анализ, който се извърши в лабораторията чрез прецизен глюкоанализатор.

От преминалите желаещи, някои проверяваха своята кръвна захар за пореден път, но имаше и голям брой пациенти, които се явиха за пръв път, тъй като имат наследствена обремененост - близки в рода си с диабет. Д-р Мария Христова припомни, че диабетът е от най- разпространените заболявания в света и е социално значима болест. Според едно от последните проучвания, българите, които страдат от диабет, са близо 460 000, от които около 3000 деца. Още около четвърт милион българи са с намален глюкозен толеранс, тоест с преддиабетно състояние или бъдещ диабет, ако не предприемат незабавни мерки. Лекарката заяви още, че в България се предлагат съвременни медикаменти и инсулин за диабетно болните, и че при спазване на определен режими и диета, те могат да бъдат дълголетници, като даде пример с местен горнооряховчанин, който е доживял до 95 години. Медиците са категорични, че от особенна важност за навременно регистриране на заболяването, са профилактичните прегледи. Затова се проведе и днешната акция в болницата в Горна Оряховица. Д-р Христова допълни, че все още в България липсва национален регистър на диабетно болните, заради което и цифрите на страдащите са приблизителни.

От прегледалите се днес 50 души, едва на трима бе измерена висока кръвна, над референтните стойности, като стана ясно, че тези пациенти страдат от години от диабет.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)