Ева Майдел защити по-ясни правила за борба срещу картелите - velikotarnovo.utre.bg

Ева Майдел защити по-ясни правила за борба срещу картелите

14 ноември 2018, 15:24 | Мария Христова
  • Снимка:
    пресофис Ева Майдел

Евродепутатът бе основен докладчик в Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите

„Липсата на ясни правила оставя сиви територии, където създаването и съществуването на картели е значително по-лесно. В Европарламента гласувахме важен закон, с който националните органи имат повече способности да разкриват и санкционират онези, които избягват лоялната конкуренция.” Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след гласуването на Директивата на Еврокомисията за засилване на органите за защита на конкуренцията в държавите членки.

 

 „85% от решенията за случаи, свързани с разкриването на неконкурентни практики, се взимат от националните органи. Мнозинството от тях обаче все още разполагат с твърде различни инструменти и средства, за да извършват своята работа. Такива различия допринасят за изкривяване на конкуренцията и могат да предизвикат и правна несигурност за бизнеса. От лоша конкуренция и плах бизнес има пропуснати ползи не само за икономиката, но и за потребителите.“, добави Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която бе основен докладчик по досието в Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите.

 

В процеса на преговори бяха приети предложенията на българския евродепутат, целящи хармонизиране на правилата на ЕС за конкуренцията и  по-специално органите да разполагат с повече свобода на действие с определените им бюджети, както и с по-хармонизирани правила за назначаване и освобождаване на техния персонал и ръководство, по-ясни правомощия да разследват, налагат ефективни и възпиращи глоби и по отношение на програмите за освобождаване от глоби.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета