Горнооряховчани видяха лентата „Българска рапсодия”

Мисия

14-11-2018, 17:46

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата е на Областна администрация – Велико Търново

С прожекция на филма „Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев Областна администрация - Велико Търново продължи поредица от културно-информационни събития в читалищата в областта. Инициативите са във връзка с отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста и са част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
Днес се състоя поредното събитие в залата на Народно читалище „Напредък – 1869“ Горна Оряховица. Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри събитието в препълнената зала на читалището.
"Благодаря на читалище Народно читалище „Напредък – 1869“ Горна Оряховица за възможността, която даде на гимназистите да се докоснат до един български филм, създаден през 2014 г. със заглавието "Българска рапсодия". Филмът е копродукция съвместно с Израел. Причината която днес ни събра тук, за да ви подарим излъчването на този филм е 75 годишнината от спасяването на българските евреи. Сега е моментът да кажем, че преди 75 години българският народ е направил нещо, което  други народи не са успели да направят, а именно спасили са 50 хил. български евреи живели тук. Спасяването им става възможно с обединените усилия на цялата българска общественост, на българската църква, на обикновените граждани, на съсловията на адвокатите и на писателите и на Димитър Пешев, който е подел и извел тази инициатива до успешен край. Това показва, че когато се обединим около хуманни каузи, можем да бъдем много силни. Филмът разказва за тези събития през погледа на младото поколение със силата на любовта. С този филми отдаваме почит на спасяването на българските евреи, което се признава от Израел и от много държави по света", каза областният управител.
На събитието присъстваха и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева и други гости. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов