Полицията показа на ученици специализирана техника по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

Животът

14-11-2018, 18:04

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тийнейджърите видяха и как работи полицията в реална обстановка

Демонстрация на полицейска и пожарна техника гледаха  ученици от СОУ „Вела Благоева“ във В. Търново. Инициативата е на ОДМВР – В. Търново, РД „ПБЗН“ – В. Търново, БЧК и Областна управа по повод предстоящия Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия – 18 ноември. Децата имаха възможност да научат при сигнал за тежка катастрофа кои са структурите, които се отзовават на сигнала, и какви са задълженията им на място. От пожарната показаха нагледно хидравлична техника, която се използва в такива ситуации, а от Пътна полиция – В. Търново отправиха и препоръки към присъстващите да бъдат внимателни и да спазват правилата за движение по пътищата.  
С изключителен интерес ученици от 10, 11 и 12 клас наблюдаваха и презентация на видеоматериал, заснет по време на тежки пътни произшествия, регистрирани на територията на област В. Търново и действията на пожарна и полиция в реална обстановка.
От Български червен кръст – В. Търново пък бяха предоставени симулативни очила, които децата изпробваха и разбраха как и какво вижда човек употребил алкохол около 1,25 промила.
С резолюция на Асамблеята на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. за повишаване на безопасността на движение по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия.
Идеята на тази инициатива е освен да почетем паметта на загиналите при пътни инциденти и да си направим равносметка за собственото отношение и култура на пътя. Защото черните статистики в полицейските сводки се пишат с участието на всеки един от нас. Произшествията са резултат от човешки грешки, повечето от които биха могли да бъдат предвидени и избегнати.
Мероприятията, организирани по този повод ще продължат и в петък на 16 ноември, когато представители на Младежки червен кръст във В. Търново, съвместно със служители на Пътна полиция в централната част на В. Търново ще раздават на водачите листовки с препоръки за безопасно шофиране при зимни условия . 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов