Днес е Международен ден на толерантността

Животът

16-11-2018, 08:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той е обявен в резолюция на ООН през 1996 г.

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателоство между народите. На същата дата държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. С Резолюция 51/95 от 12 декември 1996 г. Общото събрание на ООН обяви 16 ноември за Международен ден на толерантността като следствие от приетата от ЮНЕСКО Декларация за принципите на толерантността.

„Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията.”, се казва в член първи на декларацията.

Истинската толерантност всъщност e израз на дълбокото убеждение, че мултикултурността е богатство, а не бедствие. Тя е качество и изкуство, което трябва да се възпитава и развива, защото активната толерантност започва у всеки от нас, всеки ден. Толерантността е средство за борба с омразата, с невежеството, с разделението на „ние” и „те”. Тя е условие за мир, демокрация и устойчиво развитие. Нека не само в този ден, а и всеки ден се радваме на многообразието, защото всички живеем с една и съща надежда – да завещаем на децата си един по-добър свят, в който ще творят свободно и без страх, свят – основан на уважението и взаимопомощта.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов