Стартира обществена поръчка за строежа на новия болничен корпус в Търново

Животът

16-11-2018, 13:11

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Осеметажната сграда ще бъде вдигната до западното крило на болницата

Стартира обществена поръчка за строежа на новия болничен корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. За да отговаря на всички нормативни изисквания, площта на която трябва да бъде построена новата сграда, се е увеличила с около 1200 кв. м. от първоначалните проекти, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев. Това налага новият болничен корпус да бъде строен на два етапа.
Осеметажната сграда на новия болничен корпус ще бъде вдигната до западното крило на болницата, като по проект е предвидена топла връзка между двете сгради. В нея ще бъдат прехвърлени отделенията от Старата болница. Д-р Филев уточни още, че единствено Отделението по Физиотерапия ще остане в старата сграда на мястото на Отделението по Акушерство и гинекология, което наскоро беше реновирано.
Проектът за новият болничен корпус е на стойност 6,5 млн. лева, като средствата за първият етап от строежа му вече са осигурени от продажбата на неизползаемия хирургичен болк в двора на болницата. По думите на д-р Филев до приключване на първия етап, ще бъдат осигурени и средствата за завършване на сградата.
Проектът трябва да бъде изпълнен в срок от 18 месеца. Строежът на новия болничен корпус ще доведе и до спестяване на близо половин милион лева, които годишно лечебното заведение харчи за транспорт и издръжка на старата сграда.
Още в началото на следващата година се очаква закупуване на нова техника в някои от отделенията. Д-р Филев допълва още, че в последните години болницата е успяла да осигури много нова апаратура със собствени средства. По думите му това е от изключително значение, тъй като МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ трябва да поддържа нивото си и доверието на пациентите, и да не изостава от останалите лечебни заведения в страната.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов