Габровски младежи и евродепутати обсъдиха бъдещето на Европа

Велико Търново Лайф

17-11-2018, 10:31

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът Таня Христова призова учениците да бъдат активни при вземането на решения

Близо 150 ученици от габровските средни училища и студенти от Техническия университет се включиха в младежкия дебат „Накъде отива Европа?“, който се проведе в сградата на общинската администрация в Габрово. В него участваха членовете на Европейския парламент Асим Адемов (Европейска народна партия) и Петър Курумбашев (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), кметът на Габрово Таня Христова, гл. ас. д-р Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

В приветствието си към младите участници, кметът Таня Христова ги призова да бъдат активни при вземането на решения и формирането на политики, защото от тях зависи в каква Европа искат да живеят, дали се чува гласът им и дали са въвлечени в решенията за европейското бъдеще. По думите й, младите хора имат силите и смелостта да променят света около себе си, да бъдат инициатори на нестандартни решения и те са надеждата за силна и обединена Европа. Българските евродепутати Асим Адемов и Петър Курумбашев засегнаха темата за предстоящите европейски избори и защо е важно младите хора да гласуват, да не оставят някой друг да решава вместо тях. Европейският съюз е полезен за всички свои граждани и е важно неговата цялост и единност да бъдат запазени. Това е най-успешният мирен проект в света, който включва до сега 28 държави, а след напускането на Обединеното кралство страните-членки ще станат 27. Младите хора като европейски граждани имат правото на свободно придвижване из ЕС, да учат и работят в европейските държави, но и да се върнат и работят за развитието на страната си. Според Петър Курумбашев българите трябва да имат самочувствие за мястото им в Европа, защото България е средна по големина държава. Мисленето, че сме малка държава, от която нищо не зависи не е работещо и градивно, а младите хора чрез активното си участие в обществения живот могат да променят тази тенденция.

Ралица Ковачева говори по актуалния за ЕС въпрос за фалшивите новини. Тя представи белезите, по които може да се отличи една новина като лъжовна и измислена, както и какво я прави достоверна и обективна. Посочи разликата между измислените пародийни новини, чиято цел е да акцентуват върху даден обществен проблем чрез сатирата и фалшивите новини, които целят да дезинформират потребителите. Обърна внимание на младите хора да бъдат критични към съдържанието, на което попадат в социалните мрежи и да не приемат социалните медии като единствен източник на информация.

Изказванията породиха много въпроси у публиката. Студентът Делян Петков от габровския Технически университет отправи питане към евродепутатите дали сред тях има кой да защитава и представя проблемите на хората с увреждания. Сред самите членове на ЕП има хора с увреждания, които представляват интересите на хората в неравностойно положение, а по думите на Теодор Стойчев всеки един европейски закон, който се приема, е съобразен и включва тази група от обществото, друг е въпросът как европейските закони се хармонизират с националните законодателства. Петър Курумбашев посочи опита на група евродепутати да създадат Европейска асоциация на малките хора, която да реализира политики за промяна на стандарти от бита, които да бъдат в полза на малките хора. Според него все още не е помислено достатъчно за хората, които не могат да осъществят елементарни неща в ежедневието си. Като добър пример за успешно реализирана достъпна среда за хората с увреждания беше посочена Испания. Кметът Таня Христова акцентува върху актуалната европейска тема за социалното предприемачество. Според нея именно младежите са най-подходящата група да го развият, защото при тях мотивацията да направят света по-добро място е най-силна, освен желанието за печелившо бизнес начинание.

Въпросите на учениците засегнаха темите за опазването на околната среда и стимулирането на хората да ползват обществен транспорт вместо личен, равностойно ли е българското образование на европейското и каква е реализацията на младите хора на пазара на труда, кога България ще влезе в еврозоната и какво можем да очакваме с тази промяна.

За габровския кмет екологичният и достъпен обществен транспорт ще накара много хора да слязат от личните си автомобили, което ще намали замърсяването на въздуха и качествено ще подобри състоянието на околната среда. Евродепутатът Асим Адемов допълни, че темата за климатичните промени е една от основните в дневния ред на ЕП, като даде пример за решението да се забрани употребата на еднократни пластмасови изделия, опитите за намаляването на вредните емисии и предстоящите мерки за спиране на дизеловите автомобили. За Петър Курумбашев усилията да се внедряват електрически автобуси в обществения транспорт са решаващи за опазването на околната среда. Според Таня Христова българското образование е конкурентоспособно на европейското. Доказват го младежите, които печелят международни научни състезания, получават образование в чужбина и успешно се реализират. Тя призова младите да застанат в центъра на образователната система и заедно с учителите да търсят отговори, да дебатират, да бъдат провокативни и активни. Към мнението й се присъедини Асим Адемов, който допълни, че дълго време образователната система в България беше неглижирана. Въпреки бавното й реформиране, сега се осъществяват положителни промени. Според колегата му Петър Курумбашев все още нашето образование не следва иновативните европейски модели и предстои да се работи в тази насока. Ралица Ковачева отчете, че постиженията на учениците се дължат преди всичко на личната им мотивация и учителите, отколкото на остарелите образователни програми. За да имат мнение, младите хора трябва да имат знание. По мнението на Теодор Стойчев образоваността на младежите зависи от самите тях и те трябва да са активните в придобиването й.

Преди началото на младежкия дебат беше проведен обучителен семинар за журналисти от габровски и регионални медии, на който бяха обсъдени темите за бежанската криза, климатичните промени, Брекзит, европейските избори и участието на младите хора в тях, фалшивите новини. Изтъкната беше ролята на медиите в обективното им отразяване.

Събитията бяха организирани от Бюрото на Европейския парламент в България в партньорство с Община Габрово и Областен информационен център – Габрово.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов