Държавата ще решава дългогодишния проблем с липсата на кадри в туризма - velikotarnovo.utre.bg

Държавата ще решава дългогодишния проблем с липсата на кадри в туризма

18 ноември 2018, 12:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Създава се възможност за допълнително обучение, квалификация и преквалификация

Държавата предприема нова стъпка за решаване на дългогодишния проблем с липсата на кадри в туризма. Създава се възможност за допълнително обучение, квалификация и преквалификация на кадри за сектора с осигурено финансиране по програма за две години.

През септември беше подписано споразумение за сътрудничество между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика с "Българо-германския център за професионално обучение" в сектор „Туризъм“. Създава се възможност за безплатно обучение и професионална квалификация на кадри за туризма в "Българо-германския център за професионално обучение". Планът за това беше обсъден на Междуведомствен съвет за кадрите в туризма.

Обучението в "Българо-германския център за професионално обучение" ще е с различна продължителност, като това за най-висока степен на квалификация ще е с шестмесечен срок. То ще започне от началото на декември, за да могат да се осигурят и висококвалифицирани кадри за летния сезон. най-краткият срок на обучение е два месеца.

Самото обучение ще се осъществява в клоновете на центъра в Царево и Смолян. Ще се придобива професионална квалификация в направленията "Хотелиерство и ресторантьорство", както и "Пътуване, туризъм и свободно време". Ще се придобиват конкретни професии по тези две професионални направления. Учебните програми ще бъдат съгласувани с работодателите съобразно с техните нужди. 

По думите на министъра на туризма Николина Ангелкова сектор „Туризъм“ е един от секторите, където няма безработица, но има огромна нужда от кадри особено по време на основните туристически сезони у нас – летен и зимен.

Започва обсъждане по места с работодателите и всички заинтересовани страни, които биха се възползвали от това да квалифицират и преквалифицират кадри в туризма по две направления – за лица, които са регистрирани в бюрата по труда, и за лица, които вече са реализирани и в момента работят. Идеята е, ако работодателят реши, да може да инвестира в тях, като след това те задължително ще трябва да работят определен брой години в предприятието, което ги изпраща на обучение. По такъв начин се гарантира устойчивост и се избягва риска лицето, което се е обучило, да реши да работи в чужбина или на друго място.

В момента има липса на работници във всички професии, свързани с туризма. Дефицитът е в основните изпълнителски професии - камериерки, сервитьори, бармани. Разчита се основно на сезонна заетост от трети страни. От началото на годината над 7800 са регистрираните работници от трети страни, като предимно те са от Украйна и Молдова.

Около 11% от заетите у нас работят в туризма, като пряко със свързаните индустрии са над 335 хиляди души през 2017 година.

Агенцията по заетостта ще определя, ще мотивира и насочва безработни, регистрирани в Бюрата по труда към обучение. По нейни данни над два пъти повече са през завършващия сезон регистрираните сезонни работници от трети държави. 7700 са регистрираните сезонни работници със сезонна заетост до три месеца, а вече има и няколкостотин удължени по новия режим, който дава възможност за сезонна заетост до 9 месеца.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета