Обезщетяват със 120 000 лв. пострадал при катастрофа в Търновско

Животът

18-11-2018, 11:24

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Друга жертва на ПТП ще получи от застрахователите 9 000 лв.

120 000 лв. обезщетение ще получи пострадал при тежка катастрофа. Решението е на Окръжен съд – Велико Търново. Мъжът бил пътник в лек автомобил на 26.09.2015 година. Около 20.20 часа шофьорът предприел изпреварване, но се ударил челно в друга кола, а неговият автомобил бил пометен от камиона, който изпреварвал. Експертиза по-късно установила, че идващият насреща автомобил се е движил с прекалено висока скорост.

В следствие на катастрофата ищецът Д. получил черепно - мозъчна травма - сътресение с пълна загуба на съзнание, разкъсно - контузна рана на главата и травматично увреждане на десния мишничен нервен сплит. „Развита е травмена церебрастения, с личностни промени и външни прояви - прояви с неврастенно подобен характер (подобно на промените при невроза) - лесна уморяемост, емоционална неустойчивост, разстройване на вниманието и паметта. Това е една от формите на личностна промяна. Усложнението на здравето е трайно. То води до влошени начин и качество на живот. Ответникът ЗД „Б. И.“ , град С. следа да бъде осъден да заплати на ищеца претендираните суми: 120 000,00лв. - представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания; 486,40лв., представляващи обезщетение за претърпени имуществени вреди, изразяващи се в заплатени разходи за лечението, ведно със законната лихва върху тези суми, считано от момента на настъпване на ПТП - 26.09.2015г., до окончателното изплащане на сумите, както и направените по делото разноски в размер на 200,00лв. На пълномощника на ищеца следва да се присъди адвокатско възнаграждение за оказаната безплатна правна помощ, в размер на 3 939,73лв.” – се казва в решението на Окръжен съд Велико Търново. То подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

 

По друго дело Окръжен съд Велико Търново присъди застраховател да плати обезщетение от 9 000 лв. на пострадала при катастрофа в Павликенско.

На 21.11. 2016 година на третокласен път от село Михалци по посока село Мусина, община Павликени, при управление на лек автомобил Димитър Кирилов нарушил правилата за движение и в резултат причинил на ищцата средна телесна повреда - мозъчно сътресение, протекло със загуба на съзнание и повръщане, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, със срок на лечение и възстановяване около два месеца. Пострадалата отказала хоспитализация при прегледа й в спешното отделение на МОБАЛ - В.Търново, тъй като била с прекъснати здравно-осигурителни права. В продължение на повече от два месеца жената имала болки в главата, картотрайно повлияващи се от обезболяващи медикаменти. При ставане от легло получавала световъртеж, състоянието й се влошавало при пряка слънчева светлина.

Водачът, причинил катастрофата, бил сключил застраховката „Гражданска отговорност”. Тъй като на пострадалата застрахователят изплатил едва 1 000 лв. за вредите, тя завела дело срещу него с иск за 29 000 лв. обезщетение на неимуществени вреди.
Съдът е преценил, че дружеството държи на ищцата 9 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди - болки и страдания, резултат от пътнотранспортното произшествие, ведно със законната лихва, считано от 08.11.2017 година до окончателното му заплащане, както и сумата от 435 лв. разноски по делото.

Магистратите отсъждат пострадалата при катастрофата да плати на застрахователното дружество 1 517 лв. разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Великотърновски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов