Пътна полиция с апел : Съобразявайте се със зимните условия на пътя - velikotarnovo.utre.bg

Пътна полиция с апел : Съобразявайте се със зимните условия на пътя

19 ноември 2018, 18:53 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Шофьорите да проявяват търпимост към пешеходците

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти. Затова от “Пътна полиция” обръщат внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и ситуацията на пътя и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

Полицаите напомнят на шофьорите да проявяват особено внимание, търпимост и толерантност при преминаване покрай пешеходни пътеки, детски градини, училища и жилищни зони.

Същевременно е необходимо участващите в движението пешеходци да се съобразяват с пътните условия и автомобилния трафик на местата, където пресичат и при възможност да използват подлези и надлези. Препоръчително е в тъмната част на деня да имат светлоотразителни знаци по себе си.

Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

Да не поемат на път без колите им да са подготвени за пътуване. Това предполага най-малкото гумите да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, да са заредени както резервоарчето с течност за измиване на стъклата, така и резервоарът с гориво;

Задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

Препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

Добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка през приложението на АПИ lima. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач.

При възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците:

Да не забравят, че и те са участници в движението

Апелът към тях е по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;

Да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат

Да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета