Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Мисия

21-11-2018, 15:38

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя бе подета от великотърновците Мартин Митев и Георги Кръстев

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново, която двамата великотърновци Мартин Митев и Георги Кръстев стартираха този месец. Младите хора измиха основно монумента на Петко Славейков, облагородиха градинката край него, ремонтираха и боядисаха оградата. Повод бе и 191-годишнината от рождението на бележития поет, публицист, фолклорист и политик. В края на миналата седмица деца от ОУ „Петко Р. Славейков“ почетоха своя патрон, като поднесоха цветя пред паметника, рецитираха кратки стихове и изнесоха открит урок за Дядо Славейков.

Родолюбивото начинание на скулптора Мартин Митев и преподавателя по български език и литература Георги Кръстев веднага получи подкрепата на Община Велико Търново и Регионалния исторически музей. Те ще продължат инициативата и планират да почистят и ремонтират оградите на гробовете на бележити търновци, намиращи се парк „Дружба“ – Христо Иванов-Големия, Христо Караминков, Колю Фичето, Добри Войников, Иванка и Венета Ботеви и др. Мартин и Георги ще работят през остатъка от есенния сезон и през идната пролет, в зависимост от метеорологичните условия.

Паралелно ще бъдат организирани събития с Регионалния исторически музей, Община Велико Търново и училища в града, посветени на бележитите търновци.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)