Ева Майдел : Правителството отделя рекорден бюджет за образование – 1 млрд. лв увеличение за две години

Животът

23-11-2018, 14:51

Снимка:

пресофис на Ева Майдел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Евродепутатът участва във „Форум Образование: За бъдеще“

„За поредна година правителството отделя рекордно висок бюджет за образование. За 2019г. е предвидено увеличаване с 400 милиона лева, което ще означава, че средствата ще са с 1 млрд. лв повече от тези през 2017г. С тези темпове ангажиментът за удвояване на учителските заплати в рамките на мандата на правителството ще бъде изпълнен, което доказва, че образованието е основен приоритет на управлението.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на най-голямата конференция в сферата на образованието в България – „Форум Образование: За бъдеще“, на 23 ноември 2018г.

„В Образование България 2030 си поставяме за цел да проследяваме с конкретни индикатори развитието на образованието в България и да отправяме препоръки за подобряването му. Данните от третия годишен мониторингов доклад показват, че има трайни позитивни тенденции и политики, но са нужни още усилия. Например, през 2018 г. усилието за връщане на отпадналите от училище деца вече е постоянно действащ механизъм, МОН се опитва да адресира въпроса с недостига и неравномерното разпределение на учители, а дуалното обучение вече е на образователната карта на България.“ Това допълни Ева Майдел, която е съинициатор на сдружението за качествено образование „Образование България 2030“.

„Форум Образование: За бъдеще“ се организира съвместно от Министерство на образованието и науката, Европейската комисия, Фондация „Америка за България“, сдружение „Образование България 2030“, както и 40 компании и 30 браншови и неправителствени организации. На събитието присъстваха над 1100 души – директтори и учители, експерти, ученици и граждани.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)