Първо място в национален конкурс за Дарина Дочева от Гимназията по туризъм

Животът

25-11-2018, 11:35

Снимка:

ПГ по туризъм

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Румяна Иванова е с поощрителна награда

Над 1500 ученици от цялата страна се включиха в десетото издание на конкурса "Национален парк Рила - познат и непознат". Чрез есета, рисунки, фотографии и макети, изработени от естествени материали, децата показаха своето виждане за опазването на околната среда и красотата на природата.

В конкурса взеха участие ученици от I до ХII клас от цялата страна, като общият брой на творбите  е с над 30% повече от миналата година.

Жури определи по категории най-добрите творби от постъпилите общо 1077 рисунки, 92 разказа и есета, 126 фотографии, 103 мултимедийни презентации и 48 творби на приложен еко-дизайн.

 „Спомени за днес“ е заглавието на най-доброто есе, класирано на първо място в конкурса. Автор е Дарина Дочева, ученичка от XIIг клас, специалност „Кетърниг“ от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. „Годината е 2068. Имам внуче, следя го на монитора, защото се връща от училище. Кодът на вратата изпиуква с неговия сигнал. Влетява с бурно бръщолевене, от което разбирам само няколко думички – глад, тоалетна, мобилно приложение за Рила. Спира ми дъхът. Рила, Мусала, България. Не съм ходила в Родината си от половин век. Не съм ходила в Рила, пак от толкова. А беше време…“ така започва есето на Дарина и нататък са мислите й за детството, легендите, Рила.

Румяна Иванова от XIIв клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ е с поощрителна награда в същата категория. „Казвам се Рила. Е, не ме питайте на колко години съм. Жена съм, все пак. И майка. Майка на мноого деца. Днес ще Ви разкажа за тези, които, не знам защо, но Вие наричате "белите дробове на планетата". И други деца имам. Не знам как ги наричате, но те са моето сърце. Те, всичките ми деца, са в моето сърце. В сърцето на Рила. Не че да се хваля, но самата аз съм много красива………..“ това е началото на есето й „Казвам се Рила“. В своята творба, по интересен начин, Руми разказва за видовете растения в Рила.

Учителят, подготвил победителките в  Националния конкурс, е инж. Славка Проданова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов