Румен Радев: Най-важният зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята

Животът

26-11-2018, 13:35

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президентът участва във Велико Търново в тържествата по повод 140 години военно образование

„Националният военен университет изгражда лидери, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието и дълга, заяви президентът във Велико Търново по случай отбелязването на 140 години от съвременното военно образование в България. Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда.” Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище.

„В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора“, подчерта държавният глава. Румен Радев посочи, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности.

По думите на президента като правоприемник на Софийското военно училище Националният военен университет „Васил Левски“ може да се гордее с изминатия път, защото „най-високият зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята“.

Държавният глава припомни, че още първият произведен випуск на военното училище участва в Сръбско-българската война в защита на Съединението и българската свобода, а впоследствие изнася на плещите си участието на Българската армия във войните за национално обединение. „Възпитаниците на училището бележат бляскави победи и полагат кости в името на нашата свобода, независимост и благоденствие. Внушителен е броят на представителите на българския обществено-политически елит, придобили своето образование и подготовка тук“, заяви още Румен Радев.

В приветствието си държавният глава подчерта, че и днес Националният военен университет е сред най-престижните образователни и научни институции в страната, която подготвя висококвалифицирани кадри - офицери и специалисти с висше образование за нуждите на Въоръжените сили и на всички останали структури от системата за национална сигурност и се адаптира успешно към високите изисквания на пазара на труда.

Президентът изрази признателност и уважение към ръководството и преподавателите от Националния военен университет „Васил Левски“ за високите резултати и всеотдайност, за чувството за дълг, с които пазят традициите и успяват да осъвременят учебните планове, програмите, формите и методите за обучение в тези трудни за България и за Българската армия времена. „С особено удовлетворение бих искал да отбележа, че Националният военен университет изгражда лидери - личности с характер и умения, възпитани в ценностите и идеалите на родолюбието, на дълга и честта“, каза още Румен Радев.

По време на тържественото честване в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, областния управител проф. Любомира Попова, кметът на община Велико Търново Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани.

Във Велико Търново държавният глава разгледа учебно-материалната база на Националния военен университет „Васил Левски“.

Честванията във Велико Търново продължават и утре с ритуал по полагане на пръст от връх Каймакчалан и височина Калатепе в криптата на храм „Свети Седмочисленици“. Той ще започне в 10.00 ч. От 10.30 ч. в Дома на културата на НВУ „Васил Левски” ще се проведе юбилейна научна конференция „140 години военно образование, традиции и перспективи”. Конференцията ще открие началникът на военния университет бригаден генерал д-р Пламен Богданов. Ще бъде представена книгата „Пагони в изпълнителната власт” на доцент Марко Златев – преподавател по военна история в НВУ.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов