Горна Оряховица домакинства Международен турнир по свободна борба в чест на Никола Петров

Спорт

26-11-2018, 15:04

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

35 отбора от цялата страна са поканени за участие

35 отбора от цялата страна са поканени за участие в Международния турнир по свободна борба, чийто домакин на 7 и 8 декември ще бъде Горна Оряховица. Състезанието се организира от СКБ „Локомотив“ и Община Горна Оряховица. Турнирът е за деца родени през 2006 г. , 2007 г. и 2008 г., и е посветен на 145 години от рождението на първия български световен шампион по борба Никола Петров. Непобедимият горнооряховчанин е провъзгласен за най-силния мъж на ХІХ век. Турнирът е посветен също и на 45 години от откриването на Спортна зала „Никола Петров“ и 25 години от създаването на Спортен клуб по борба „Локомотив“.

До сега участие са потвърдили 24 отбора от страната. Заявки са подали и по един отбор от Румъния и Македония.

На 7 декември ще се проведат техническата конференция и кантара за състезателите. Официалното откриване на турнира, схватките и награждаването на победителите ще бъдат на 8 декември. Класираните на призови места ще получат медали. Ще бъдат връчени купи за най-техничен и най-резултатен състезател и големия приз „Никола Петров“.

На 19 декември в Зала 1 на Община Горна Оряховица ще бъде представен биографичен филм за Никола Петров.

 

Никола Петров е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 година. Като градинарски работник в Румъния се увлича в борбата и едва 25 годишен – на 20 юли 1898 г. спечелва в Ню Йорк званието „Шампион на Америка“. През следващата година във Виена става Европейски шампион по класическа борба. На първото световно изложение в Париж през 1900-та година побеждава дотогавашния световен шампион - французина Пол Понс и става първият българин световен шампион по класическа борба, спечелил званието „Най-силния човек на ХІХ век”. Носител е на копринена лента с надпис „Най-силния човек на ХІХ век”, значка на Почетен легион и награда от 30 хиляди франка.

През 1909 г. е избран за почетен член на Горнооряховското гимнастическо дружество “Юнак”. През 1912 г. е преводач на фронта при щаба на І българска армия. От 1920 до 1922 г. има три срещи с министър председателя на България Александър Стамболийски за обсъждане проблемите на българския спорт. През 1921 г. основава частна школа по борба в столицата, която ръководи и лично обучава в нея младите борци.

Умира твърде млад на 2 януари 1925 г. и два дни по-късно е погребан в родния си град Горна Оряховица.

През 1962 г. получава посмъртно званието „Заслужил майстор на спорта“. В негова чест от 1963 г. в страната ни започва ежегодно провеждане на международни турнири по класическа борба, като на победителите от 1971 г. се връчва и “Златен пояс на Никола Петров”.

По случай 100 годишнината от рождението му в Горна Оряховица му е издигнат паметник и е построена Спортна зала, носеща неговото име.

През 1998 година Никола Петров е обявен за Почетен гражданин на Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)