Даниел Панов : Държавността, образованието и изграждането на силна войска вървят ръка за ръка

Мисия

26-11-2018, 15:33

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът уважи празника на Националния военен университет

Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи празника на Националния военен университет „Васил Левски“, който е посветен и на 140-годишнината от създаването на първото военно училище в България. Тържествената сесия събра стотици гости и военнослужещи в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Слово произнесе ректорът бриг. генерал Пламен Богданов, а малко по-късно той връчи диплома на Даниел Панов за придобита докторска степен по защита от бедствия и катастрофи.

Кметът на Велико Търново поздрави академичната общност и всички военнослужещи и подчерта, че Националният военен университет е сред висшите учебни заведения, чието високо ниво на образователен процес е за пример.

„НВУ „Васил Левски“ е достоен приемник и наследник на първото военно училище в България, създадено още през есента на 1878 година в Пловдив, по-късно преместено в София, а от 1958 година – във Велико Търново. Историята ясно показва - държавността, образованието и изграждането на силна войска вървят ръка за ръка и са неразривно свързани още след Освобождението, а нашите предци ясно са осъзнавали, че една държава е силна, когато има силна армия.

Като възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“ отлично знам колко голяма роля има висшето военно училище, за да бъде човек образован, да се развие като личност, да се научи на ред и дисциплина, да знае що е отговорност и решителност. Затова и много випускници заемат важни държавни постове още от времето на цар Борис III. Националният военен университет ни учи и на искрено родолюбие и нашият дълг днес е да възпитаваме нашите деца в този дух на искрен патриотизъм“, обърна се към аудиторията Даниел Панов.

„Благодаря на ръководството на  НВУ „Васил Левски“ и на всички военнослужещи за отличното партньорство, което имаме – заедно сме, както по време на празниците и обществените събития, така и по време на бедствия и аварии. Заедно се справихме по време на наводнението през 2014 година, а това доказва, че когато има единство, можем да преодолеем всяка една ситуация, колкото и страшна да е“, каза още градоначалникът. Той пожела всички военнослужещи да бъдат здрави, да се радват на много лично и семейно щастие.

Тържествената сесия уважиха представители на редица държавни институции, както и много военнослужещи от състава на Българската армия и НВУ „Васил Левски“. Сред гостите бяха президентът на България Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, великотърновският митрополит Григорий, общественици и жители на Старата столица. След края на сесията бяха поднесени цветя и венци пред паметниците на Васил Левски и на възпитаниците на НВУ „Васил Левски“, намиращи се в базата на висшето военно училище.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов