Лекар от случая с „бебето във фризера” осъди прокуратурата да го обезщети с 40 000 лв.

Животът

27-11-2018, 08:59

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Михаил Милатович дори не е привличан като обвиняем

Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди и на втора инстанция прокуратурата да му плати 40 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, причинени му от скандалния случай от 2010 г., когато той и негови колеги бяха набедени за убийци на новородено. Случаят стана известен като „бебето от фризера“.

От решението на Софийския апелативен съд (САС) става ясно, че прокуратурата е осъдена единствено заради непремерените изказвания на определени прокурори. Споменават се и имената на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова, които са давали информация по случая.

Съставът на САС с председател и докладчик Нели Куцкова посочва, че Милатович не е бил привличан като обвиняем по досъдебното производство, което през 2013 г. беше прекратено поради липса на престъпление. Затова и съдът не е съгласен, че прокуратурата дължи обезщетение за незаконно обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, както беше приел на първа инстанция Софийският градски съд. Според САС правилната квалификация е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите (Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа). В решението на съда /http://194.12.227.30/BCAP/AC/WebData.nsf/vCourtActsByCase/DDDF777E5396714CC225834A0027E2E8/ се казва, че арестът на Милатович е извършен от МВР и няма данни да е бил нареден от прокуратурата, но той е претърпял вреди от публичното му огласяване.

Разследването срещу лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ-отделението в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата гестационна седмица. Лекарите първо помислили, че плодът е мъртвороден, но след това се заблудили, че може да е жив заради епизодични движения, които по-късно деветорна експертиза определи като имитация на жизнена дейност, защото още след израждането плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт.

Тогава бяха огласени публично разговори между медиците, записани СРС-та, прилагани по друго дело. Доктор Милатович пък беше показно арестуван пред колегите си.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. Затова и втората инстанция е съгласна, че обезщетение от 40 000 лева е справедливо.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)