Положиха гилзи с пръст от Каймакчалан и Калатепе в криптата на „Свети Седмочисленици”

Животът

27-11-2018, 14:40

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Академик Георги Марков е новият почетен доктор на НВУ „Васил Левски”

Две гилзи с пръст от връх Каймакчалан и височина Калатепе бяха ритуално положени в мраморен саркофаг в криптата на храм „Свети Седмочисленици”, разположен в двора на Националния военен университет „Васил Левски”. „Там са се водили битките  през  Първата световна война. Особено емблематична е битката на Дойран, където ген. Вазов успява да спре настъплението на гръцки и френски дивизии”, обясни подполковник Евгени Пенчев. В криптата са подредени гилзи с пръст от бойни полета, военни гробища и военни гробове на територията на Румъния, Добруджа, Македония, Унгария. Пръстта обикновено се пренася от офицери и съмишленици. От връх Каймакчалан е предадена от членове на дружество „Традиция” в Троян, каза подполковник Пенчев.

Идеята за изграждането на криптата е на великотърновския митрополит Григорий, а превръщането й в сакрално място се решава от ръководството на висшето училище.

Храмът „Свети седмочисленици” и морената на възпитаниците в Националния военен университет са предложени да влязат в регистъра на военните паметници, съобщи подполковник Евгени Пенчев.

По-късно академик Георги Марков стана новият почетен доктор на НВУ „Васил Левски”. Инсигниите бяха връчени от началника на висшето училище бригаден генерал Пламен Богданов на официална церемония в Дома на културата.

„За мен да бъда Доктор хонорис кауза на военния университет е особено ценно, защото аз съм написал шест книги за история на войните. Това са двете балкански войни и двете световни войни. Възпоменал съм подвизите на българските воини”, сподели акад. Георги Марков. Ученият отбеляза, че неговият дядо от град Елена е загинал на 34 г. по време на Балканската война при Бунар Хисар, а баща му се ражда четири месеца след смъртта му като трето дете в семейството. „Израснал съм с разказите за войната, имам 20 книги, но най-държа на шестокнижието си за войните и се радвам, че моите колеги от Националния военен университет са оказали такава чест. Надявам се, че ще продължавам да работя за историята на военното ни дело”, каза акад. Марков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов