Ще изследват безплатно и анонимно за ХИВ/ СПИН в центъра на Търново

Животът

28-11-2018, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Амалипе, РЗИ и МБЧК с инициативи по повод 1 декември

Център „Амалипе“ и тази година ще се включи в редица дейности, посветени на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН.  Отново доброволци на Центъра ще обединят сили с младежи от други организации от Велико Търново, за да постигнат по-голям ефект.

На 30 ноември от 12:00ч. до 14:00ч. в парк „Марно поле” доброволци от ЦМЕДТ „Амалипе” , клуб „Живей” към РЗИ гр. Велико Търново, БМЧК, и ГУП , ще раздават презервативи, балони и здравно образователни материали. По същото време там ще бъде позициониран мобилен кабинет „КАБКИС” за безплатно анонимно изследване за ХИВ/ СПИН. Изследването е изключително бързо и в рамките на 10 минути хората ще могат да разберат резултатите си.

С информационни беседи и дейности денят ще отбележат и Центровете за развитие на общността в цялата страна. Целта  на кампанията  е да повиши информираността на младите хора относно начините на заразяване с вируса ХИВ и насърчаване на толерантно отношение и съпричастност към хората, засегнати от СПИН. Образователни медиатори от  Стражица, Павликени, Сухиндол, с. Виноград, Етрополе, Долна баня, Нови Пазар, Смядово, с. Розино, гр. Карлово, Бяла Слатина заедно с доброволци от училища от съответните населени места ще осъществят информационни дейности на местно ниво.

Вече 30 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. В същото време в последния доклад на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН се подчертава, че активната превенция и достъпа до антиретровирусно лечение могат да преобърнат тази негативна тенденция. Резултатите показват, че в глобален план смъртността от СПИН-свързани болести вече е намаляла с 21% в сравнение с 2005 г.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)