Ева Майдел : 74% от европейците вярват в еврото

Животът

03-12-2018, 16:58

Снимка:

пресофис на Ева Майдел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Българският евродепутат участва в конференция на високо ниво в Брюксел

 „Еврото е втората най-важна валута в света и 74% от европейците вярват в нея. България следва пътната карта за присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), изготвена заедно с европейските институции. Страната ни е показала впечатляваща и дългогодишна история на успешно покриване на номиналните маастрихтски критерии за конвергенция.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на конференцията на високо ниво, посветена на 20-годишнината от въвеждането на единната валута в ЕС, която се проведе в Брюксел.

По покана на Генералната дирекция по икономически и финансови въпроси към Европейската комисия, Ева Майдел участва в дискусионен панел за бъдещето на еврото заедно с комисар Пиер Московиси. „Последните три страни, които успешно въведоха единната валута, бяха балтийските държави, които също като България работеха в условията на валутен борд и фиксиран валутен курс към еврото. Мисля, че е време, чествайки този 20 г. юбилей на еврото като единна валута, да отворим вратите и за бъдещия двадесети нов член на еврозоната.”, заяви Ева Майдел.

На събитието присъстваха заместник председателя на ЕК Валдис Домбровскис, испанският министър на  икономиката Надя Калвиньо, бившият председател на ЕЦБ Жан-Клод Трише, както и над 200 експерти от академичните и финансови среди и журналисти от цяла Европа. „Вярвам че единната валута е гаранция за единството на съюза, еврото е и израз на солидарност. Еврозоната трябва да продължи да се разширява, за да бъдем все по конкурентоспособни в световен мащаб.”, коментира още Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)