Пиян шофьор без книжка, убил трима долнооряховчани и избягал в чужбина, се разхожда на свобода

Крими

04-12-2018, 07:21

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приятели на жертвите искат постоянен арест за Бисер Арсов от Върбица

 

Шофьор, пил и карал без книжка, убил преди две години трима долнооряховчани и тежко ранил един, продължава да се разхожда на свобода за ужас на близки и приятели на жертвите. Бисер Арсов от с. Върбица дори избяга в Холандия след инцидента, а при връщането му в родината от властите съдът го остави волен като птичка.

 

В нощта на 25 срещу 26 ноември 2016 г. трима мъже намират смъртта си на пътя, пометени от колата на Бисер Арсов. Той е пил и без книжка в момента на трагедията.

Автомобилът на 41-годишния долнооряховчанин Тони Паунов закъсва на пътя между Лясковец и Долна Оряховица. Мъжът моли за помощ приятели и на място пристигат Марио (37 г.), Николай (50 г.) и Данчо. Четиримата се опитват да измъкнат закъсалата кола, когато ги връхлита „Форд Мондео”, каран от 32-годишния Бисер Арсов от Върбица, който с приятели се завръща от купон. Фордът се е движел през нощта с почти 111 километра в час. Забива се в Ладата, с която дошли помагачите. Четиримата приятели в това време са зад нея и ударът се оказва смъртоносен за Марио, Николай и Тони. Данчо е с тежки контузии, но оцелява. С травми са и пътуващите във „Форда”.

Бисер Арсов се опитва да натопи свой спътник, който избягал от местопроизшествието, че той е бил зад волана. Полицията, обаче бързо установява, че това е лъжа. Арсов е привлечен като обвиняем за непредумишлено убийство, причинено след употреба на алкохол – 1,28 промила и при шофиране с несъобразена скорост. Той е карал след отнемане на книжката след шофиране при употреба на алкохол.

Съдът го пуска под гаранция от 2 000 лв., за да се лекува. И тогава обвиняемият бяга в Холандия. Обявен е за общодържавно издирване, но изведнъж се явява в горнооряховската полиция заедно с топадвоката Марин Марковски. Съдът преценява, че Бисер няма да се укрие отново и той остава на свобода, а защитата му започва да бави делото. Поредното заседание е насрочено за 12 декември, Марковски изоставя клиента си и сега ще му бъде назначен служебен защитник.

 

Междувременно приятели на жертвите са потресени от условната присъда, която получи млад шофьор от Горна Оряховица преди два месеца, след като уби с колата двама души на тротоар в железничарския град. „Опасяваме се, че това се превръща в една порочна практика. Недопустимо е човек, убил трима и избягал в чужбина, да е на свобода. Направихме собствено разследване в родното село на Арсов и установихме, че той е в готовност отново да избяга при неблагоприятен за него развой на събитията. Изпратили сме сигнал до прокурора по делото Цани Попов и се надяваме Бисер Арсов да получи мярка за неотклонение „задържане под стража”. Абсурдно е в момента той да се разхожда на свобода и да се усмихва ехидно на почернените майки.” – каза Ярослав Матоуш, който е бил приятел и с тримата загинали. С един от тях – Николай, са живели врата до врата от деца. „Беше невероятно добър човек и пак от добротата си загина – станал е посред нощ да отиде да помогне на приятел в нужда.” – допълни Матоуш.

Бисер Арсов не се е признал за виновен и делото няма да се гледа по съкратената процедура. Което е още един сигнал за близки и приятели на загиналите, че той няма намерение да понесе отговорност за трагедията.

„Нито аз, нито другите приятели на Николай, Марио и Тони, сме говорители на техните близки. Те не са ни упълномощили за тези ни действия, но не можем да се примирим, че този човек се разхожда на свобода. Само и единствено съдът ще реши каква да е присъдата му и ние не можем да му влияем. Но не бива да се допуска Арсов отново да избяга.” – категоричен е Ярослав Матоуш.

Той вече е получил стотици обаждания от цяла България в подкрепа на искането за арест на Бисер Арсов. Дори членовете на рокерска организация от Пловдив са пожелали да присъстват на делото, насрочено в Окръжния съд във Велико Търново за 12 декември т.г.

 

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)