Доброволните формирования се запознаха с Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия

Животът

04-12-2018, 13:19

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Семинарът се проведе в Областна администрация Велико Търново

Днес в Областна администрация - Велико Търново се проведе семинар за дейността на доброволните формирования на територията на областта. Събитието е част от изпълнението на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2012-2020 г. и Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018-2030 г. 
 „В изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2012 – 2020 год. и на Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018-2030 г.  Създаването и развитието на доброволните формирования, както и приемането на нормативните документи, регламентиращи тяхната дейност дава положителни резултати вече няколко години. Всички ние сме свидетели, че тази дейност е необходима за обществото. Проведените през годините семинари спомогнаха за решаването на редица от поставените проблеми и се инициира създаването на нови доброволни формирования. Беше изготвена и „Национална програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования”. От нея най-ясно се вижда изразеното желание на органите на местната власт и доброволците да функционират като една система, готова да реагира при различните видове бедствия, пожари и извънредни ситуации. 

„Целите за следващата година са продължаване работата по изграждането и подобряване на организацията на дейността на доброволните формирования. Стана традиция тази среща да се провежда в навечерието на  Международния ден на доброволеца, който се отбелязва на пети декември. Използвам възможността да честитя празника на всички доброволци. Всички заедно ще допринесем за това, държавните органи, местната власт и гражданите  да се обединят и работят заедно още по-добре“, каза в обръщението си областният управител проф. д-р Любомира Попова.  
Главен комисар Костадин Чифлигаров от ГД ПБЗН представи презентации на тема: "Потребности от обучение на доброволци" и "Младежки доброволци". По време на семинара беше представена и Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018-2030 г. и произтичащите от нея нови областни и общински планове за защита при бедствия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов