Близо 30 студенти на ВТУ ще получат стипендии по случай Студентския празник

Животът

04-12-2018, 15:16

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Борислав Анчев е тазгодишният носител на Академичната награда на Община Велико Търново

На 5 декември 2018 г. от 11,00 ч. в аулата на Великотърновския университет ще се проведе тържественото събрание по случай Студентския празник.

Преди тържеството, в 10,00 ч., работа започва и ректорът за един ден Борислав Анчев. Той се е доказал през годините на следването си с отличен успех и с получените многобройни награди от участия в национални и международни състезания. Борислав Анчев е отличен пример за подражание на своите колеги и затова бе избран от проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет, за служебен ректор за 1 ден. Борислав Анчев е тазгодишният носител на Академичната награда на Община Велико Търново.

Тържественото събрание  ще бъде открито с приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Приветствие към своите колеги ще поднесе г-н Иван Маринов, председател на Студенския съвет.

От името на чуждестранните студенти, които се обучават във Великотърновския университет, приветствие ще поднесат Пабло Фернандез Рико (по програма Еразъм+) от Университета в Гранада, Испания и УАН Дзъ Сюен (Катерина Уан) и ЦИ Син Ю (Виолета Ци) от Китайската народна република. Двете студентки са  на едногодишно обучение по специалност „Българска филология“ по линия на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и науката на РБългария и Министерството на образованието на КНР. 

Единадесет души, по един от всеки факултет и по един от Филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен ще получат стипендиите на Академичния съвет в размер на 1000 лв. Това са: Димитър Илиев Илиев  – Юридически факултет, Право, V курс; Йолина Николаева Василева – Филологически факултет, Педагогика на обучението по български език и история, IV курс; Деляна Евгениева Генова – Стопански факултет, Туризъм, III курс; Мариета Йорданова Григорова – Философски факултет, Философия, III курс; Йордан Георгиев Георгиев – Исторически факултет, Регионално развитие и геоикономика, III курс; Венелина Красимирова Щърбанова – Педагогически факултет, Социална педагогика, IV курс; Михаил Красимиров Пасков – Факултет по изобразително изкуство, Изящни изкуства  – рисуване и интермедия, II курс; Христо Цветанов Христов – Православен богословски факултет, Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба, III курс; Юлия Исаева Исаева – Факултет „Математика и информатика“, Компютърни науки, IV курс; Красимира Илиева Тодорова – Педагогически колеж – гр. Плевен, Начална училищна педагогика и английски език, III курс; Диана Калинова Статкова, Филиал – гр. Враца, Предучилищна и начална училищна педагогика, IV курс

Стипендиите на Академичния съвет се изплащат от собствените средства на Великотърновския университет.

 

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов ще връчи личната си стипендия за четвърта поредна година. Стипендията е учредена  на името на чл.-кор.проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на Великотърновския университет, по случай 100-годишнината от неговото рождение. Стипендията е от лични средства на проф. Бонджолов. Размерът на стипендията е на стойността на надбавката за ректор т.е. 900 лв. Тазгодишният носител е Генка Веселинова Атанасова, студентка IV курс, редовно обучение, Ф№ 51845, специалност Педагогика на обучението по история и география, ОКС бакалавър, и II курс Право, задочно обучение, Ф№02321, ОКС магистър.

За втори  път ще се връчи и стипендия на името на проф. д.ф.н. Георги Димов. Тя е учредена от неговия син Христо Димов. Тази година носителят е Елица Йорданова Топалова, специалност „Българска филология“, четвърти курс.

За четвърта поредна година възпитаникът на Педагогически факултет Павел Цанков Стойчев дарява три еднократни стипендии от по 250 лв. на отлични студенти, занимаващи се активно с доброволческа дейност, от специалност Социална педагогика. Това са студентите:     

Мария Ивайлова Иванова, 4 курс, Социална педагогика, Р.О. Среден успех: 6.00

Венетка Янкова Стойчева, 4 курс, Социална педагогика, Р.О. Среден успех: 6.00

Моника Тихомирова Вескова, 4 курс, Социална педагогика, Р.О. Среден успех: 5.94

 

9 изявени студенти с отличен успех, по един от всеки факултет, ще получат стипендиите от Алианц Банк България по случай 8 декември. Стипендията е еднократна и е в размер на  500 лева.

На тържественото събрание ще бъдат обявени и отличилите се в различни области студенти от Великотърновския университет. 37 момичета и момчета, студенти на Великотърновския университет, са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност, в периода м. декември 2017 г. – м. декември 2018 г. Те не само се изявиха и доказаха, но със своите успехи издигнаха още повече авторитета на Великотърновския университет! Подробности за техните успехи са обявени в официалната страница и Facebook на Университета. Те са наградени от Ректора с Те са наградени от Ректора с книги от поредицата „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“, поезия. „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“– това са поетите на България, увековечили нейния образ чрез мощта на българския дух и слово. За да ни има и през XXI в., техните стихове-прозрения трябва да се част от веруюто и националното самочувствие на всяко следващо поколение. Тревогата и надеждите ни са отправени към тези, които днес са в училищата и университетите.

Книгите са издадени от издателство „Абагар”, а предговорът е от акад. Иван Радев, дългогодишен и уважаван преподавател във Великотърновския университет.

Акцентът на празника е  връчването за осемнадесети пореден път на Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро.  Носителят на Академична награда 2018 г. е Борислав Антонов Анчев, завършил Великотърновския университет през академичната 2017/2018, специалност Педагогика на обучението по математика и информатика, ОКС „бакалавър“, със среден успех от семестриални изпити – отличен 5.87, среден успех от дипломиране – 6.00, както и за участия и спечелени по време на следването награди от турнири, състезания и олимпиади на национално и международно ниво и получени награди, грамоти и сертификати.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)