Признателни потомци почетоха подвига на загиналите в освободителните боеве край Елена и Марян - velikotarnovo.utre.bg

Признателни потомци почетоха подвига на загиналите в освободителните боеве край Елена и Марян

05 декември 2018, 18:05 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Елена

Местният празник „Бягането“ и поклонението не са прекъсвани от 1878 година

„ В историческия календар на Елена  5 декември е ден, в който отдаваме почит пред подвига на воините, наши и чужди, сражавали се в ожесточените боеве през зимата на 1877 година, за да удържат многократно превъзхождащата ги по численост и въоръжение турска войска и по този начин да предопределят щастливия за нас изход от войната. 5 декември е дата, която, въпреки превратностите на времето, остана в паметта на поколения еленчани като символ на почит и признателност към саможертвения подвиг на героите, напоили с кръвта си земята ни. Днес ние свеждаме чела и пред примера на родолюбивите еленчани, помагали всячески по време на Руско-турската освободителна война – опълченци, разузнавачи, преводачи, лекари, журналисти. В ден като този не трябва да забравяме и обикновените мъже и жени от Еленско, не жалили средства да осигурят продоволствие, да строят пътища и траншеи“ – с тези думи на признателност започна възпоменателното си слово кметът инж. Дилян Млъзев пред най-внушителния паметник на руските воини, загинали за защитата на Елена.

Местният празник, известен като „Бягането“ и поклонението на 5 декември пред паметника не са прекъсвани от 1878 година, когато е открит. От това време датира и тържественото шествие с хоругви, водено от свещеници от горния площад на града до паметното място. Днес във възпоменателното шествие се включиха признателни потомци – еленчани, ученици от СУ „Иван Момчилов“, общинското ръководство и официалните гости – Великотърновският митрополит Григорий, аташето на Генералното консулство на Руската федерация в Русе Владимир Токтаев, председателят на Единния казашки съюз генерал Георги Владев и членове на съюза.

Пред паметника владиката Григорий и свещеници отслужиха заупокойна панихида, а признателните потомци запалиха и оставиха да догарят свещици в памет на героите.

Своята почит към войниците на руската армия и българските опълченци, паднали в боевете и проляли кръвта си за свободата на братския славянски народ изрази в поздравителен адрес и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.

В знак на признателност за съхранената вековна традиция да се почита подвига на загиналите над 2000 руски войници и офицери в сраженията край Елена генерал Владев връчи почетен казашки знак на митрополит Григорий, на кмета инж. Дилян Млъзев  и на председателя на Общинския съвет Стоян Златев, които съгласно устава на организацията стават членове на казашкия съюз без право на глас. Кметът Млъзев сподели, че приема този жест като признание за хората от еленския край, съхранили през годините паметта за тези значими събития, което пример и за младите.

Днес, рано сутринта, бяха положени цветя и пред паметника на загиналите руски войни край Долни Чукани, братската могила в местността „Дъбравата“ и паметника в мемориалния комплекс „Казашки кръст“ в Долни Марян с поклонение пред загиналите казаци от Трети ескадрон на 13-ти Орденски полк. Вчера се проведе и традиционната щафета „Бягането“, в която се включиха 60 ученици от СУ „Иван Момчилов“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета