Горнооряховско училище ще си партнира с 4 държави в театрален проект по „Еразъм +“

Велико Търново Лайф

06-12-2018, 09:20

Снимка:

СУ "Георги Измирлиев"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът „Culture on the Stage“ цели да бъдат създадени пиеси на различна тематика

СУ „Георги Измирлиев“ Горна Оряховица спечели проект „Culture on the Stage“ по програма „Еразъм +“. Партньори по проекта са училища от България, Испания, Латвия, Румъния и Турция.

Проектът „Culture on the Stage“ цели да бъдат създадени пиеси на различна тематика – културно наследство, човешки права, равенство между мъже и жени, емигранти, спорт. Всички тези пет пиеси ще бъдат обединени във филма „Culture on the Stage“.

От 18 до 23 ноември се проведе първата среща на партньорите в град Огре, Латвия, с домакин - училище „Ogres Valsts gimnazija”.

На 18 ноември всички участници в срещата се включиха в тържествата по случай 100 години от обявяването на Независимостта на Латвия. Учениците участваха в тържествата заедно със семействата домакини. Денят приключи със светлинното шоу „100 години Латвия”.

Посещението на средновековния замък в Jaunpils остави незабравими впечатления от историята на замъка, неговите владетели, обичаите и традициите през Средновековието. Всички с ентусиазъм участваха в средновековните игри стрелба с лък, средновековен „боулинг”, морски шах и др. На обяд бяха дегустирани традиционни латвийски ястия в кухнята на замъка. На път към Рига беше посетен и известният латвийски курорт Jurmala, разположен на брега на Балтийско море. 

Домакините на срещата организираха официална церемония по посрещането на участниците в първата среща по проекта. Заместник-кметът и директор на отдел “Куртура, младежки дейности и спорт” приветства всички участници. Учениците от всяка държава направиха презентации за стопанското и културното развитие на своята държава, града и училището си. Проведе се дискусия на тема: „Да открием приликите и различията“. Програмата продължи с театрални импровизации, традиционна испанска закуска и игра за ориентиране в град Огре.

На следващия ден се проведе гласуване за логото на проекта. Всички участници упражниха своя вот и беше избрано логото изработено от румънските ученици. Работата продължи в две групи – учениците, съвместно с преподавателката по драма от испанското училище, обсъдиха идеи и подготвиха кратко представление, свързано с темата на мобилността “Cultural Heritage” (Културното наследство), а учителите обсъдиха дейностите по проекта, датите за предстоящите срещи и дейностите, които трябва да се извършат.

В „Zelma’s cultural heritage bakery” всички участници демонстрираха своите кулинарни умения, като приготвиха бретцели и традиционен латвийски хляб.

Осъществи се представянето и заснемането на първата част от пиесата “Culture On The Stage”. 

Посещението на Ogre Technical school - модерно техническо училище, построено в периода 2011 – 2014 година, направи изключително впечатление. Училището обединява три технически училища, съществували преди неговото построяване. Оборудвано е с най-модерна техника - принтери за професионален печат с размери на плакати до А1, 3D принтери, компютри от най-ново поколение, Apple Macintosh компютри, графични таблети, машини за изрязване и технологии за фотография, дизайн, видеообработка, дървообработване. В училището се обучават ученици след завършено основно образование, студенти и възрастни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов