Две търновски художнички с национален приз в конкурса „С очите си видях бедата“

Животът

06-12-2018, 15:25

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Момичетата са възпитанички на ПГСАГ „Ангел Попов“

Две млади художнички от гр. Велико Търново, победителки в областния етап на Международен конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“, спечелиха призови места със своите творби в заключителния етап на конкурса.

Елица Мучинова спечели първото място в Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“, а Симона Димова бе наградена с поощрителна награда.

Момичетата са възпитанички на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ гр. Велико Търново, където изучават специалност „Интериорен дизайн“ при г-жа Даниела Петрова – учител по изобразително изкуство в гимназията.

Тържествената церемония за награждаване на победителите от заключителния етап на конкурса се проведе на 5 декември 2018 г., в Националния дворец на децата в гр. София. Победителите получиха грамоти и предметни награди, които им бяха връчени от зам.-министъра на вътрешните работи Милко Бернер, директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и Таня Досева, директор на националния дворец на децата.

Конкурсът за детска рисунка „С очите си видях бедата“ е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците в направление „Изкуства”. Целите на конкурса са, заедно с проявата на творческите заложби на децата и учениците, да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията им за рисковете от бедствията и начините на поведение в критични ситуации. Да се възпита в тях готовност за оказване на помощ, съпричастие към проблемите на човека, желание за участие в доброволческа дейност, както и да се създаде интерес към професията на пожарникаря и спасителя.

Наградените рисунки ще участват в благотворителни кампании и инициативи на ГДПБЗН-МВР, за което техните автори са дали своето съгласие.

Област Велико Търново има изградени традиции при участието си в този конкурс и в завоюването на призови места. През изминалата 2017 г. две деца от областта спечелиха национални награди, като едната от тях бе дарена от своя автор за участие в благотворителен търг, организиран от ГДПБЗН-МВР за подпомагане на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)