42-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана вторият донор за годината в търновската болница

Животът

12-12-2018, 10:07

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Веднага е трансплантиран черен дроб на 55-годишна жена в София

В навечерието на най-светлите християнски празници, 42-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в реанимацията на Великотърновската болница, стана донор на бъбреци и черен дроб. След спонтанен мозъчен кръвоизлив, в понеделник комисия от трима лекари е констатирала необратимото състояние на мозъчна смърт. В най-трудният момент, близките му са взели благородното и хуманно решение да дарят органите му. Вчера екип на ВМА - София е пристигнал на място и взел донора. Органите му са експлантирани там. Веднага черният дроб е бил трансплантиран на 55-годишна жена с последен стадий на чернодробно заболяване. Операцията е продължила 5 часа, като жената вече е в стабилно състояние, контактна и адекватна, съобщи проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно- панкреатична и трансплантационна хирургия.

Бъбреците на мъжа са взети в Александровска болница. Екипът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, координаторите по донорство за Велико Търново, д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и лекарите от ВМА и Александровка болница, благодарят на близките на донора за благородното и хуманно решение да спасят други човешки животи въпреки тежката загуба.

От началото на 2018 година, това е втора донорска ситуация във великотърновската болница и 11-ти случай на мозъчна смърт, заяви началникът на Интензивното отделение д-р Сибила Маринова. След поредната успешно реализирана донорска ситуация, екипът на ВМА изказа и огромната си благодарност към колегите си от Велико Търново за доброто сътрудничество.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)