Коледна изложба-базар откриха свищовски художници в галерия „Николай Павлович”

Велико Търново Лайф

12-12-2018, 17:04

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Творбите ще бъдат изложени до 12-ти януари

Като част от програмата за коледните и новогодишни празници, в „Художествена галерия „Николай Павлович” – Свищов бе открита Коледна изложба-базар на свищовски художници.

По традиция, от няколко години в изложбата се включват произведения на свищовски автори, които тази година бяха 18 на брой и представиха 47 творби. Живопис, ръчни видове техники и масло, акварел, пастел, също така графики, керамика, дърворезба и приложно изкуство. Главният уредник на галерията Пламен Симеонов сподели, че изложбата е доста разнообразна като стил, техника и тематика. Той каза по няколко думи за художествените произведения и техните автори, след което допълни:  „Всеки художник оставя в своята творба частица от себе си, внася ѝ енегрия и топлина, и аз бих се радвал, ако вие усетите тази топлина и я отнесете в домовете ви със себе си.“

На събитието присъстваха секретарят на Общината Любомира Петрова и  директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов, който приветства гостите и даде старт на изложбата-базар. От името на общинското ръководство той пожела успех на творците и им подари по един календар на община Свищов. Тази година темата на календара е „архитектурни паметници“ и Росен Маринов сподели, че ще се радва, ако на следващия коледен базар сред произведенията на свищовските творци открие претворена някоя от снимките на календара. Той допълни, че община Свищов се интересува и откупува картини на свищовски художници, изобразяващи свищовски забележителности, като  изключително подходящ подарък за скъпи гости на града.

Творбите на свищовските художници ще бъдат изложени в „Художествена галерия „Николай Павлович” до 12.01.2019 г. и всеки, който желае може да им се наслади или да си закупи.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов