Майстори на стари занаяти подредиха коледна изложба в горнооряховския музей

Мисия

13-12-2018, 12:07

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Куратор е етнографът Галя Чохаджиева

Изложба „Коледни вдъхновения“ е подредена в Историческия музей в горна Оряховица. Експозицията е събрала образци на стари занаяти. В изложбата са показани най-изящните творби на Маргарита Бонева – совалкова (брюкселска) дантела, Снежана Златарска – плъсти и плетене с царевична шума, Кремена Димитрова – совалкова (брюкселска) дантела, везба и плъсти, Румена Димитрова – тъкачество, Петър Георгиев – плетене с мъниста, Иван Маринов – българска бродерия и Любомир Момчев – дърворезба. Изложбата бе открита в деня на свети Спиридон – покровителят на занаятчиите.

Тук виждате неща, създадени от целунати от Бога ръце. Нашите майстори ни връщат по един по-особен начин в миналото, а направеното носи промяната в духа на Коледа, каза при откриването на изложбата кураторът й – етнографът Галя Чохаджиева. По думите на зам.-кмета Йорданка Кушева, която присъства на откриването, семействата, които пазят българските традиции, трябва да стават все повече. Изложбата уважи и кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

Някъде в края на 80-те години Маргарита Бонева се влюбила в совалковата дантела. Днес тя е сред малкото българки, пазещи този занаят. Бонева може да работи както с 4 совалки, така и с 96. Животът я среща с Кремена Димитрова от Лясковец, на която Маргарита споделя тънкостите на дантелата. От своя страна Кремена увлича по старите занаяти дъщеря си Валя. И на изложбата Маргарита Бонева отново заяви готовността си да научи всеки, който поиска, да плете дантела.

Иван Маринов шие от 1977 г. Започва с гоблените, но постепенно страст му става и бродерията. Иван изобщо не се притеснява от странните реакции на някои хора, които се чудят как мъж може да се занимава с везба. За него е важно да даде своя принос за опазването на занаята.

Снежана Златарска от Стрелец плете с царевична шума по най-автентичния начин. Повечето й колеги залагат на привързването на накъсаната шума, докато Снежана усуква и преплита с кука. Смята, че за занаята не се изискват някакви по-специфични умения, достатъчно е човек да има мерак и фантазия.

Търпение пък е разковничето при плетенето с мъниста, казва Петър Георгиев от Писарево. Гривни, колиета, прочелници, обеци излизат изпод ръцете на фолклориста. Част от изплетеното той добавя към народните носии в колекцията си, друга подарява на близки и приятели.

Свои творби подарява и резбарят Любомир Момчев. Казва, че не е изучавал занаята професионално, но това не му пречи да му се отдава с цялото си сърце. В изложбата Момчев показа портрети на Ботев, Левски и Вапцаров.

Как навремето са правили пъстрите черги знае Румена Димитрова. Нещо повече – самата тя тъче, а занаята предава на учениците в СУ „Георги Измирлиев“. Румена бе и сред най-активните в инициативата „Семейна събота в Музея“ на Историческия музей в Горна Оряховица.

Именно участниците в тази инициатива събра на едно място „Коледни вдъхновения“. Екипът на Музея бе подготвил още една изненада – всеки от гостите си тръгна със свитък, разказващ за Коледа.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)