Близо 67% от домакинствата в областта имат достъп до интернет

Животът

17-12-2018, 11:17

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това нарежда област Велико Търново на 20-то място в страната

 66.6%  от домакинства в област Велико Търново притежават достъп до интернет в домовете си, което е с 0.2 процентни пункта повече спрямо предходната година. Това нарежда област Велико Търново на 20-то място сред 28-те области в страната по относителен дял на домакинствата с достъп до интернет, докато през 2017 г. областта е била на 12-то място. Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България, 33.4% от домакинствата в областта  все още нямат достъп до интернет в домовете си.

Резултатите от проведеното през 2018 г.  изследване за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата, съобщават от Отдел Статистически изследвания – Велико Търново.

 

През 2018 г. 63.6% от населението на възраст 16 - 74 навършени години в област Велико Търново използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Областта се нарежда на 9-то място по регулярно използване на интернет сред 28-те области в страната. За първи път след 2012 година се нарушава тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата в областта, като на база предходната година се отбелязва спад с 1.9 проценти пункта.

 

Мъжете в област Велико Търново са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 64.4 и 62.8%.

Значителни са различията за редовно използващите интернет по образование. Докато 91.5% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 40.4% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

 

През 2018 г. 12.2% от лицата в област Велико Търново са използвали глобалната мрежа за взаимодействие с държавната администрация и местното самоуправление, като спрямо предходната година относителният им дял намалява с 10.4 процентни пункта.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов