Търновски кардиолог разказа на горнооряховски ученици как могат да спасят човешки живот

Животът

18-12-2018, 10:02

Снимка:

МОБАЛ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тийнейджърите научиха как се прави сърдечен масаж

Инвазивният кардиолог д-р Валентин Кръстев се срещна с ученици от 7 –ми до 11- ти клас на горнооряховското училище „Вичо Грънчаров“ . По време на час на класа, д-р Кръстев изнесе лекция за животоспасяващата процедура - кардиопулмоналната ресурситация. Като един от основните акценти на срещата беше необходимостта от повишаване на информираността за сърдечния арест, както и нуждата у нас повече хора да могат да оказват първа помощ и да забелязват симптомите на това състояние. По време на лекцията той представи и подробна информация за съвременните начини за болнично и извънболнично лечението на сърдечен арест.
Д-р Кръстев разясни пред тийнейджърите и начините, по които може всеки от нас може да разпознае кога някой получава инсулт и първите стъпки, които можем да направим, за да спасим живота му.
В тази връзка водещият инвазивен кардиолог обърна особено внимание върху това, че в редица европейски държави ежегодно се провеждат безплатни обучения на деца и демонстрации за оказване първа помощ при спиране на сърцето и първа помощ с автоматичен външен дефибрилатор на популярни обществени места.
В края на срещата д-р Кръстев, заедно с д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от Реанимацията на областната болница, на практика показаха на децата как се прави сърдечен масаж, а те самите имаха възможност да приложат наученото върху манекен.
По думите му такива срещи с децата трябва да станат по-чести, защото след това всеки един от тях може да предаде наученото в своето семейство и на своите приятели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов