На благотворителен коктейл събраха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров

Мисия

19-12-2018, 10:58

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Необходимата сума за монумента е 15 000 лв.

1100 лв бяха събрани на благотворителен коктейл по случай годишнината от рождението на бележития търновец ген. Сава Муткуров. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на паметник на генерала. Необходимата за това сума е около 15 000 лв., а до момента са събрани 2 300 лв. Коктейлът се проведе в Ритуалната зала на Община Велико Търново и беше организиран от Инициативен комитет "Сава Муткуров", който има за цел вдигане на паметен знак на видния търновски генерал.

Зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който е и член на инициативния комитет, поздрави присъстващите, а проф. дин Милко Палангурски от ВТУ, също член на комитета, подчерта приноса на военноначалника към развитието и укрепването на младата българска държава. Ген. Муткуров е бил ръководител на отряд при освобождаването на Свищов, деец и защитник на Съединението на България, военен ръководител на контрапреврата, регент и министър в кабинета на Стамболов, припомни проф. Палангурски. „Трябва да се градят паметници на български, а не на чужди генерали”, призова историкът.

Скулпторът Денислав Сираков, който е автор на проекта, обясни какви са стъпките за направата на паметника - глинен модел, гипсов калъп и отливка на около 80 кг. бронз. Съпричастни с инициативата бяха зам. кметът на Велико Търново Снежана Данева - Иванова и колегата й Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, съветниците Нейко Генчев и Мария Илчева, началникът на РПУ - В.Търново Валентин Къндев, членове на Ротари и Лайънс клубовете, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и десетки родолюбиви граждани. Набирането на дарения продължава.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи и с превод по банковата сметка на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на Генерал Сава Муткуров” :

BG12UNCR70001523451299  УниКредит Булбанк АД

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов