Зам.-кметът Снежана Данева – Иванова : Такса смет няма да се повишава поне до 2020 г.

Мисия

20-12-2018, 11:55

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 8,5 млн. лв. отделя общината за сметосъбиране и сметоизвозване през 2019 г.

Такса смет няма да се повишава поне до 2020 година. Това заяви днес заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова по време на дебатите в местния парламент, касаещи план-сметката за разходите по сметосъбирането и сметоизвозването на територията на общината.

Близо 8,5 млн.лв. е заложила като разходи по дейността администрацията за идната 2019 година. Повишението идва основно от повишаването на минималната работна заплата.

След като вчера групата съветници от БСП дадоха нарочна пресконференция, на която се обявиха против повишаването на разходите и поискаха дейностите да се извършват от общинското предприятие „Зелени системи”, днес г-жа Данева отговори от трибуната на Великотърновския общински съвет : „Още при встъпването си в първия мандат Даниел Панов пое ангажимент към гражданите такса смет да не се вдига. От 2008 г. в община Велико Търново местните налози не са повишаване, дори през 2012 г. такса смет беше намалена с 0,5 промила за юридическите лица. И искам да успокоя гражданите, че таксата няма да се вдигне поне до 2020 година.

През 2013 г. беше създадено предприятието „Зелени системи” и то постепенно започна да разраства дейността си. За да поеме то, обаче, всички дейности по сметосъбирането и сметоизвозването, са нужди още поне 4 сметосъбирачни машини, 2 нискогабаритни машини, 1 000 контейнера и др., които общината не може да си позволи като разход.” – подчерта Снежана Данева-Иванова.

Тя припомни, че след създаването на предприятие разходите по дейностите са се снижили с 1,3 млн. лв. за година – от 7,7 млн.лв. през 2017 г. на 6,4 млн.лв. през 2014 г. През 2017 г. разходите са били 7 592 187 лв. при минимална работна заплата 460 лв.

Петко Тюфекчиев от групата на социалистите предложи планираните разходи за сметосъбиране и сметоизвозване за 2019 г. да бъдат 6,1 млн. лв. вместо заложените от общинска администрация 8 410 650 лв. Предложението не беше прието. При гласуването на предложението на администрацията, то се прие с 23 гласа „за”, 4 „против” и двама „въздържали се”. Против гласува групата на БСП, а при обяснението на отрицателния си вот Валерия Дончева призова общината да търси варианти. „Не може до безкрай да се натиска този промил и, за да не бъде шоково повишението на такса смет в един момент, трябва да се намерят варианти. Защото виждаме, че разходите се увеличават, а качеството на услугата не се подобрява.” – каза Дончева.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов