850 деца са преминали през педиатричното отделение на горнооряховската болница

Мисия

21-12-2018, 14:59

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най- голям е бил делът на децата със заболявания на дихателната система

850 деца са преминали от началото на януари до момента през Отделението по педиатрия в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. Най- голям е бил делът на децата със заболявания на дихателната система - 85%, уточнява д-р Елена Ангелова, началник на отделението. От тях най- много са били малките пациенти с диагнози "Остър бронхеолит" - 275. В отделението са лекувани и деца с пневмонии, остър ларингит и белодробна астма.

Останалите 25 % от преминалите през отделението болни деца са били с инфекции на пикочните пътища, с алергии и отравяния, и със заболявания с обща симптоматика: гадене, повръщане и болки в корема, както и с фибрилни заболявания.

За годината горнооряховските медици са спасили 16 деца от отравяния. Инцидентите са станали най-вече с медикаменти и с перилни препарати. "Отравянията засягат най- вече деца в ранна възраст, до 5 години", уточнява д-р Ангелова. Причините са невнимание или пък детето е било оставено за кратко без родителски надзор. Във всичките тези критични случаи състоянието и лечението на натровените малки пациенти е било консултирано с токсилога в МБАЛ д-р Виолета Пашова и с реаниматор. За щастие, ситуациите са били овладени навреме, не се е стигало до усложнения и малките пациенти са били изписани здрави.

Делът на децата с хранителни и дихателни алергии, също не е малък - 150 са били те за т.г. Приемани са малки пациенти с патологичнии реакции към храна и медикаменти. Чести са случаите на деца, постъпили с обриви, с алергични реакции с неизяснен произход, посочва още д-р Ангелова.

Случаите на алергии се повишават през летния сезон, докато през зимния логично се регистрира увеличение на острите респираторни заболявания.

Отделението по детски болести разполага с 20 легла. Средният престой в него е между 4 и 5 дни. Отделението работи с РЗОК по осем клинични пътеки.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов