Реконструираха с близо 100 000 лв. Центърът за деца и младежи с увреждания в Севлиево - velikotarnovo.utre.bg

Реконструираха с близо 100 000 лв. Центърът за деца и младежи с увреждания в Севлиево

23 декември 2018, 08:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Севлиево

Дейностите бяха финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж”

Изпълнените дейности и цели по проект „Ремонт, обзавеждане и оборудване на „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ за разширяване на дейностите по ранна интервенция на уврежданията” бяха отчетени в зала 200 на Община Севлиево. Стойността му е 99 882.50 лв. и се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Основната му цел е да подобри материалната база за предоставяне на целодневни, полудневни и почасови услуги за деца с увреждания. Извършените дейности ще подобрят достъпа на децата с увреждания и техните семейства до комплексни, интегрирани и гъвкави социални услуги, които ще се предоставят от специализирани екипи от професионалисти.

„По проекта са извършени цялостни ремонтни дейности на втория етаж от сградата. Обзаведени са зали за групова работа, кабинети за индивидуална работа, две санитарни помещения и фоайе“, каза ръководителят на проекта инж. Мирослав Митев. Изградени са осветителна, отоплителна и ВиК инсталации, стени от гипсо-картон, монтирани са алуминиеви врати, окачен таван с вградени осветителни тела. Съгласно сключените договори с изпълнителите по проекта е доставено специализирано оборудване за нуждите на потребителите, офис оборудване и климатици.

„Процесът на деинституционализация на деца с увреждания започна преди няколко години. Националната ни стратегия е да се развиват услугите в общността. Създадената услуга ранна интервенция на уврежданията, която в момента се предоставя по проекта „Равен шанс за всички“ на Община Севлиево, обхваща работа с деца с увреждания още от най-ранната им възраст“, коментира зам.-кметът инж. Красимира Йорданова. По думите й след приключването на проекта услугата ще премине към дневните центрове за деца и младежи с увреждания.

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов поздрави екипът за успешното завършване на проекта и посочи, че е изключително важно децата да получат качествена услуга, според конкретните нужди. „Общината ще продължи да прави това, което е необходимо за хората с по-специални потребности“, обеща кметът Иванов.

„Община Севлиево винаги е била изключително ангажирана с уязвимите групи и е търсила обратна връзка и от ръководителите на групите, и от потребителите. Това е един естествен завършек на деинституционализация на услугите за деца от 10 години насам, защото от толкова време е идеята за общностните центрове“, сподели директорът на „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ Пенка Гоева.

Проектът е насочен към деца с увреждания и проблеми в развитието от 0 до 18 год. и техните семейства. Крайните бенефициенти са 10-12 деца на 6-7 години, ползващи услуга „Индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания", 40 деца на възраст от 0 до 7 години и техните семейства, ползващи услугата „Ранна интервенция на уврежданията", както и 20-30 деца и младежи, ползващи целодневна и полудневна форма на грижа, както и почасови услуги в ДЦЦМУ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета