Отпада абонаментната такса в детските градини в Свищов от 1-ви януари

Мисия

23-12-2018, 15:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Родителите ще заплащат само такса за стойността на храната

През 2017 г. Общински съвет - Свищов направи промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Свищов, приета с Решение №797/28.02.2003 г., Протокол №52, npoмeнeнa c Pешение №734/19.12.2013 г., Протокол № 44. След промените от 2017 г. Общинският съвет запази таксите, които родителите/настойниците на децата заплащат за ползване на услугата в детска градина - такса за стойността на храната, включена в базов пакет от услуги, в размер на 2 лева на присъствен ден. Освен тази такса родителите/настойниците заплащат и абонаментна такса в размер на 10 лева за постоянни разходи.

От 01.01.2019 година ще се реализира една от политиките на кмета на община Свищов в областта на образованието, като родителите/настойниците на децата, ползващи услуга в детските градини, няма да заплащат абонаментна такса в размер на 10 лева. Родителите/настойниците ще заплащат само такса за стойността на храната, включена в базов пакет от услуги и свързана с  присъствените  дни на детето.

Целта на това дълго обсъждано предложение е да осигури равен достъп до качествено предучилищно образование на децата на територията на община Свищов чрез отпадане на абонаментните таксите в детските градини. „По този начин ще стимулираме и семействата с по- ниски доходи да ползват услугите на детските заведения. С оглед  демографската криза и ниските доходи смятаме, че това е едно облекчение за семейния бюджет на родителите, а освен това, ако искаме всички деца да бъдат обхванати в училище, да не отпадат, най-сигурният начин е преди това да са посещавали предучилищни форми.“, категоричен е кмета на Свищов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов