МВР: Внимавайте с крадци и телефонни измамници по празниците

Животът

23-12-2018, 08:20

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

19 души са били ранени при използване на пиротехника миналата година

МВР отчете няколко пункта, по които гражданите трябва да внимават през предстоящите празници, по време на брифинг в ГД „Национална полиция“.

Джебчиите, крадците и телефонните измами са едни от опасностите. Полицията препоръчва на гражданите да не съхраняват в себе си или в жилищата си големи суми пари и ценности. Както и да не казват на голям кръг лица дали ще отсъстват от вкъщи. Също така да не дават пари на непознати, поискали им ги по телефона, а ако е някой техен близък – първо да проверят дали наистина той е човекът, който им е звъннал.

По отношение на пиротехническите изделия е засилен контролът на местата, където те се продават и използват. От полицията напомниха, че трябва да се ограничи достъпът на деца до пиротехника, както и да се следват указания за използването на такива пособия. Миналата година, по време на празниците, са извършени 5600 проверки в страната и са установени 30 нарушения, а 26 от тях са за неправомерна търговия на пиротехнически изделия. 19 души са били ранени при използване на пиротехника.

1846 ресторанта и хижи в страната, както и 379 храма са проверени по линия пожарна безопасност. Извършени са инструктажи на персонала. Около Коледа на 222 места 1580 пожарникари и спасители ще бъдат готови да окажат съдействие при нужда.

От гранична полиция препоръчват на фирмите, организиращи туризъм през почивните дни, да се съобразят с трафика на КПП-та. На всеки два часа на електронната страница на МВР и гранична полиция ще се обновява информацията за натовареността на пунктовете.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)